Criminal în România

Alexandra, fata de 15 ani din România răpită de un psihopat din Caracal, a murit cu zile. Fata a fost răpită miercuri după ce a luat o mașină la ocazie. În ciuda vârstei fragede, Alexandra a avut prezența de spirit de a-și închide telefonul, pentru a-l folosi când rămâne singură. Joi a prins ocazia să sune și nu, nu a sunat acasă sau la prieteni. Și-a dat seama că are o șansă reală doar dacă sună la 112. A reușit să sune de trei ori într-un interval de câteva minute, a reușit să spună că este într-o casă mare, aproape părăsită, plină de boscheți în curte, unde sunt doi câini lupi șiun service auto.

Nu știu ce aparatură are STS, de a trimis poliția la trei adrese greșite. Cum nu este primul caz în care oamenii sunt în pericol pentru că localizarea STS nu e bună, îndrăznesc să cred că cei de acolo au aparatură scumpă și proastă, așa cum sunt dotările instituțiilor publice din România.

Cel mai greu de înțeles este faptul că polițiștii au indentificat într-un târziu în noapte casa, dar nu au putut intra până la 6.00 pentru că nu au găsit un judecător care să le dea mandat să intre în casă. Au trecut câteva ore în care poate că fata era în viață, dar polițiștii au stat neputincioși la poartă, pentru că legile sunt așa cum sunt, șefii lor sunt așa cum sunt. Legea spune că organele de urmărire penală pot pătrunde în domiciliul unei persoane în vederea efectuării percheziţiei între orele 6:00-20:00, cu excepţia situaţiei în care infracţiunea este flagrantă sau percheziţia urmează să se efectueze într-un local public. Alexandra a avut ghinionul să fie răpită într-o perioadă de vacanță judecătorească. Procurorul general susține chiar că, în baza Constituției, polițiștii puteau intra în casă și fără mandat de la judecător, iar polițiștii spun că așteptau ordin de la procuror să intre.

Vecinii criminalui spun că acesta făcea zilnic curse în care lua oameni la ocazie, era un taximetrist pirat, aflat cu siguranță în evidența poliției. Câți oameni pot fi în Caracal care să practice taximetria? Dacă polițiștii ar fi colaborat între ei, dacă polițiștii de la cirulație ar fi știut că o fată a spus că este sechestrată într-o casă, răpită de omul care a luat-o la ocazie, poate că Alexandra ar fi avut o șansă.

Să suni din casa criminalului, să dai atâte date și să dureze aproape 20 de ore până să fie găsită casa, asta înseamnă să trăiești într-un stat cu instituții care nu funcționează, un stat cu legi proaste, un stat în care respectul statului pentru viața și demnitatea fiecăruia dintre noi lasă de dorit.

Știm prea puține date din anchetă ca să ne dăm seama dacă Alexandra ar fi trăit dacă instituțiile funcționau. Indiferent de răspuns, este clar pentru toți că statul român nu este funcțional și că reforma necesară este una profundă, nu de suprafață.

Vizualizări: 3,308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: