Dan Diaconescu a blocat pentru moment privatizarea Oltchim

Privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a fost amânată pentru 20 septembrie, a decis luni Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Astfel, mai pot fi depus oferte până la 20 septembrie, urmând ca licitaţia pentru privatizare să aibă loc pe 21 septembrie.  Termenul iniţial pentru licitaţie era 18 septembrie. Decizia de amânare a fost luată după ce au fost depuse mai multe contestaţii în instanţă la privatizarea Oltchim, de către Dan Diaconescu, liderul de facto al PP-DD.

Patru oferte au fost depuse pentru privatizarea Oltchim, acestea fiind din partea Aisa Invest, Chimcomplex, PCC şi a lui Dan Diaconescu. Aisa Invest şi Chimcomplex sunt controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza. PCC este acţionarul minoritar de la Oltchim.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, declarase vineri că spera să fie primite circa trei oferte ferme pentru Oltchim, şi nu excludea ca cel puţin una dintre acestea să fie din partea unei mari companii din Rusia.

Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonanţei preşedinţiale în vederea suspendării privatizării Oltchim, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013.

Dan Diaconescu a cerut OPSPI să clarifice datele legate de rafinăria Arpechim astfel încât aceasta să facă parte din procesul de privatizare al Oltchim, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea combinatului chimic ar avea probleme ulterior fără funcţionarea Arpechim.

Şi Gazprom cere amânare

Potrivit şefului OPSPI, Gazprom a solicitat amânarea cu 14 zile a termenului de deschidere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim pentru a avea un raport complet cu privire la contestaţiile depuse în procesul de privatizare.
'Reprezentanţii Gazprom au spus că au aflat din presă despre litigiile demarate împotriva privatizării şi au solicitat o prelungire a termenului de deschidere a ofertelor cu 14 zile începând de astăzi, pentru a avea un raport complet şi pentru a evalua noile documente', a arătat şeful OPSPI.

De asemenea, Vulpescu a spus că, un alt participant -Pegamont România, care a cumpărat caietul de sarcini şi a formulat ofertă neangajantă, a solicitat amânarea cu 45 de zile a privatizării pentru a permite aceluiaşi grup să finalizeze negocierile cu OMV pentru cumpărarea Arpechim.

Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 companii.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societăţii comerciale Oltchim Râmnicu Vâlcea.

ACŢIONARIAT

Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: