De ce acum?

Fiecare mare dosar instrumentat de DNA este însoţit de întrebarea lansată de analişti: de ce acum? De ce acum, când partidele desemnează candidaţii pentru primării? De ce acum, în an preelectoral? De ce în an electoral? De ce în campanie, de ce înainte de campanie, de ce după campanie?

Uneori, întrebarea e legitimă, alteori nu prea. Când auzim însă ce şpăgi au luat oamenii ăştia şi de cât timp, întrebarea este: de ce abia acum? Sorin Oprescu ia şpăgi de zece ani, presa vorbeşte că ar avea bunuri de 100 de milioane de euro în afara ţării. Directorii din Primăria Capitalei au şi ei averi de milioane de euro fiecare. Darius Vâlcov, arestat şi el pentru şpăgi de milioane de euro acum câţiva ani, când era primar. Vanghelie, Mazăre la fel şi mulţi, mulţi alţii, de la toate partidele.

Cum a fost posibil ca aceşti oameni să fure atât şi pe mandatul lui Iliescu, şi pe al lui Constantinescu, şi pe al lui Băsescu, şi pe al lui Iohannis? Şi pe al lui Roman, şi pe al lui Văcăroiu, şi pe al lui Năstase, şi pe al lui Boc, şi pe al lui Ponta? Şi timpul PNA-ului lui Amărie, şi pe timpul DNA-ului lui Morar sau Kovesi. De ce durează atât de mult, de ce îi lasă să ajungă la suta de milioane de euro înainte să îi ia? Este o întrebare la încă nu avem un răspuns clar. Chestiunea cu prioritizarea dosarelor ori cu lipsa procurorilor nu ţine. Din comunicate rezultă clar că unii încă se ocupă de mărunţişuri, în condiţiile în care presa scrie de tunuri. DNA s-a ocupat de cazul Şova-Turceni-Rovinari la şase ani după primul articol din Pandurul pe această temă. Când se va ocupa de ceea ce face Ciurel acum? Când se va ocupa de banii europeni păpaţi la Rânca, la staţia de tratare de la Târgu Jiu, la drumul de sub munte, la Policlinică şi aşa mai departe? De ce nu acum?

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: