De ce contează locul al treilea

Alegerile de duminică vor trimite în al doilea tur de scrutin candidatul PSD Victor Ponta şi candidatul ACL Klaus Iohannis. Este cert pentru toată lumea, inclusiv pentru ceilalţi 12 candidaţi, chiar dacă unii se fac că încă mai cred în şansa lor. Rămâne de văzut dacă procentajul lui Ponta va începe cu 4 sau cu 3. La fel, important pentru Iohannis este dacă intră în al doilea tur cu un procentaj care începe cu 3 sau cu 2. Dacă ambii vor avea treizeci şi ceva la sută, în al doilea tur va fi o luptă crâncenă.

Acum, înainte de primul tur, bătălia pare mai crâncenă pentru locul al treilea. Un loc care, cu sau fără voia candidatului care îl ocupă, poate decide câştigătorul în turul al doilea. În 2009, în primul tur, candidaţii au fost destul de apropiaţi: Traian Băsescu - 32,42%, Mircea Geoană - 31,17%, Crin Antonescu - . 20,02%. Chiar dacă Antonescu l-a susţinut pe Geoană, electoratul lui fiind de dreapta a mers preponderent către Băsescu.

Aşa cum arată acum sondajele, locul al treilea ar putea avea sub 10%. Dacă acesta va fi ocupat de Monica Macovei sau Elena Udrea, va fi un semnal că dreapta va fi avantajată în turul al doilea. Dacă va fi Tăriceanu, electoratului lui este amestecat şi se va împărţi, dar cred că va merge mai mult spre Ponta. Ceilalţi nu au nici măcar şanse teoretice la locul al treilea, aşa că apare totuşi întrebarea de unde va lua Ponta voturi. De la UDMR nu cred, deşi sunt împreună la guvernare, dar maghiarii vor merge spre un neamţ din Ardeal. De la Dan Diaconescu destul de greu, pentru că lumea ţine încă minte mesajul acestuia anti-ciocoi. De la Meleşcanu nu prea are ce, William Brânză este tot de dreapta, de la Vadim şi Funar va lua câte ceva, dar oricum toţi la un loc sunt în marja de eroare.

Nu ştiu ce tactică va adopta Ponta după primul tur, dar Iohannis a spus clar că nu va negocia voturile cu candidaţii, pentru că nu crede că vine cineva cu plasa de voturi. S-a văzut asta şi în 2009, şi în 2004, când Geoană şi Năstase au pierdut având susţinerea tuturor: partide, sindicate, presă. Cred că în al doilea tur va câştiga şi de această dată cel care mizează pe electorat.

La aceste alegeri, Ponta va câştiga Cotroceniul sau va pierde tot. Iohannis ar putea rămâne în cărţi la PNL şi dacă pierde, dat fiind că este o fuziune în curs. Monica Macovei îşi va face probabil partidul Albă ca zăpada. Udrea îşi va măsura forţele şi va asigura o bază de pornire pentru partidul lui Băsescu. Tăriceanu dispare cu PLR-ul lui cu tot dacă nu prinde locul al treilea. Vadim şi Funar îşi dispută cu DD întâietatea în rândul electoratului naţionalist sărac. Turul întâi va fi fotografia scenei politice, dar turul al doilea va fi fotografia unei naţiuni.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: