De la Borza la Ciurel

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a şocat o ţară întreagă pentru că a concediat salariate aflate în concediu de maternitate, gravide şi bolnavi incurabili, pentru a eficientiza societatea. A spus sec la televizor că legea insolvenţei nu protejează aceste categorii de persoane. Aproape că îţi vine să zici să-i dea şi lui Dumnezeu o boală grea, să fie şi el aruncat pe drumuri, să vadă cum e. Nu e bine să blestemi, dar uneori vrei ca dreptatea să vină de undeva, pentru că România, prin legile pe care le are şi prin instituţiile inerte ale statului, nu poate să-i protejeze pe cei slabi.

Sunt unii care spun că Borza e director, că treaba lui este să eficientizeze compania, că este normal să păstreze doar acei salariaţi care pot să muncească pe brânci. Dar, nu este aşa. Cu toţii avem anii tinereţii, cu putere de muncă, pe care i-am muncit în diverse firme, pe bani puţini, că eram la început. Cu toţii ne-am lăsat la serviciu sănătate, unii am sacrificat poate familia. Ştiu mulţi oameni mai ataşaţi de serviciu decât de casă. Mă uit acum cât de uşor sunt trimişi acasă oameni de peste 50 de ani, care au lucrat 30 de ani în aceeaşi companie de stat. Oameni care nu se pot reorienta profesional, pentru că nu ştiu cum, nu au mai fost puşi în situaţia asta. Oameni care au sacrificat multe în tinereţe ca să le fie bine la bătrâneţe, dar care sunt aruncaţi de noii patroni, manageri privaţi, politici sau de care or mai fi, pentru că nu mai sunt la fel de eficienţi ca şi cei tineri.

Codul Muncii a fost făcut să îi protejeze pe salariaţi de abuzurile patronatului. Poate este o scăpare a legii, iar mamele şi gravidele nu sunt protejate de legea insolvenţei. Fără îndoială, o eroare care trebuie îndreptată, mai ales că Hidroelectrica nu este o firmă care s-a închis, ci se reorganizează. Spiritul legii îi protejează pe românii care s-au îmbolnăvit în anii de muncă, pe cei care au ajuns la o vârstă la care îşi găsesc mai greu serviciu, chiar dacă sunt buni în ceea ce fac. Din păcate, instituţiile statului, cele care trebuie să vegheze la aplicarea legii, nu îşi fac treaba. Cel mai recent exemplu este cel legat de CE Oltenia, unde sute de angajaţi s-au văzut nevoiţi să semneze acte adiţionale pentru reducerea salariilor, sub ameninţarea concedierilor, fiind absolut neprotejaţi de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Laurenţiu Ciurel a spus într-un interviu că modelul lui de management este Remus Borza. Se vede. Un management lipsit de respect pentru salariaţi, doi manageri care văd doar cifre, fără să înţeleagă că zecile de mii de la rubrica salariaţi sunt oameni cu familii, cu probleme, unii bolnavi, alţii cu rate. Oameni care au construit companiile pe care cei doi le conduc acum.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: