De la Condescu pentru Golea: Nimeni nu mai poate bloca CE Oltenia!

Marin Condescu, liderul sindicaliştilor din minerit şi energie, a comentat ieri comunicatul de presă transmis de membrii Sindicatului Minerul de la CE Rovinari, care ameninţau cu o altă contestaţie dacă nu vor fi asiguraţi că prin fuziunea companiilor din Gorj nu se urmăreşte privatizarea. Condescu a spus că CE Oltenia va fi înfiinţat la 1 mai şi nimic nu mai poate opri acest lucru.

Interesantă răsturnare de situaţie printre sindicatele miniere din Gorj. Liderii de sindicat din Gorj nu prea mai sprijină ideea înfiinţării CE Oltenia. Primul avertisment a fost dat de Marin Golea, preşedintele Sindicatului Minerul, care a dat o serie de informaţii în presa locală. La câteva ore de la apariţia articolului, la redacţiile publicaţiilor a apărut şi un comunicat de presă semnat de sindicate ce aparţin de „Minerul“. Oamenii vor…dezbatere. Sindicaliştii sunt miraţi că noul complex înfiinţat ar putea fi privatizat, deşi acest subiect a fost abordat inclusiv la un seminar la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei. Una peste alta, sindicaliştii vor să vadă acte, din care să fie clară intenţia statului român faţă de companiile din Gorj şi angajaţii lor.

Liderul lor, Marin Condescu, spune că nici vorbă de aşa ceva şi dă ca sigură apariţia CEO la 1 mai, zi în care oamenii muncii se vor gândi la un viitor sumbru dacă lucrurile nu sunt pe deplin lămurite până atunci.

Supăraţi că nu au dat profitul pe 2011

Mai multe sindicate din cadrul CE Rovinari au ieşit ieri la rampă cu un comunicat de presă în care îşi exprimă direct şi deschis opoziţia faţă de noua entitate economică. Modul în care puterea actuală a gândit şi, parţial, realizat paşii pentru înfiinţarea CE Oltenia i-a pus pe liderii de sindicat pe gânduri, opiniile exprimate de ei fiind, cu siguranţă, împărtăşite şi de oamenii pe care îi reprezintă. Pentru că privatizările în domeniul energetic nu au adus până acum noi locuri de muncă, iar în minerit doar de disponibilizări se vorbeşte de un deceniu şi jumătate, sindicaliştii care au mai rămas pe baricade nu mai cred acum în promisiunile că nu vor deveni şi ei şomeri după ce pe piaţă va apărea Complexul Energetic Oltenia.

„Dacă singura motivaţie a constituirii Complexului Energetic Oltenia este privatizarea, anunţăm că ne opunem la constituirea acestui Complex întrucât, în actuala formă de organizare, angajaţii nu au avut probleme. Cerem să ni se explice de ce în actul de fuziune aprobat de Consiliile de Administraţie şi înaintat la Registrul Comerţului sunt luate de referinţă situaţiile financiare aferente anului 2010, cel mai slab an din istoria companiilor care fuzionează. Considerăm acesta ca un indiciu clar că se doreşte privatizarea pe un preţ mic, pentru că dacă s-ar fi luat în calcul situaţia anului 2011, un an mult mai bun decât 2010 din punct de vedere economic, s-ar demonstra că unităţile funcţionează bine în actuala formă de organizare”, precizează în comunicatul de presă liderii sindicali de la carierele miniere Tismana I, Tismana II, Gârla, Benzi Magistrale şi Atelierul Mecanic.

Noi simpozioane-

Liderii de la sindicatele amintite cer „o dezbatere în regim de urgenţă”, deşi Federaţia Naţională Mine Energie din care fac parte tocmai a organizat la Târgu Jiu simpozionul „SOS Oltenia”, ultimul dintr-o lungă serie de dezbateri publice pe această temă. FNME, condusă de Marin Condescu, a militat încă din 1999 pentru înfiinţarea CEO, poziţia de acum a sindicaliştilor de la Rovinari nefiind pe deplin clarificată de liderul suprem al ortacilor. „Facem discuţii ori câte este nevoie, dar CEO rămâne soluţia salvatoare pentru Oltenia. Complexul va deveni funcţional de la 1 mai şi nimic nu-l mai poate bloca. Nici contestaţiile, nici altceva nu mai pot bloca apariţia Complexului Energetic Oltenia”, menţionează Condescu, liderul sindical vorbind şi în trecut la fel de sigur despre înfiinţarea Electra, un proiect abandonat din cauza unor contestaţii la instanţă pe care, iniţial, nimeni nu le-a băgat în seamă.

Cerem o dezbatere în regim de urgenţă a acestei teme în structurile sindicale din care facem parte întrucât până în acest moment nimeni nu ne-a informat asupra avantajelor, dezavantajelor şi scopul acestei fuziuni

Sursa: comunicat de presa

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: