Demersuri pentru încetarea mandatelor primarilor Moşoiu şi Ianăşi

Instituţia Prefectului a demarat procedurile pentru încetarea mandatelor primarilor Vasile Moşoiu şi Ion Ianăşi. Săptămâna viitoare, secretarii comunelor Drăguţeşti şi Vladimir vor trebui să înainteze Prefecturii referatele prin care anunţă oficial că aleşii locali se află în ilegalitate. Liderul PNL Gorj, Dan Vilceanu, crede că Instituţia Prefectului face o greşeală dacă va înceta mandatul lui Moşoiu.

Instituţia Prefectului a luat act de decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia primarii condamnaţi la închisoare îşi pierd mandatele. Şeful juriştilor spune că cel mai probabil, săptămâna viitoare, va fi emis ordinul de încetare a mandatelor. „Atât domnul primar de la Vladimir, cât şi domnul primar de la Drăguţeşti se găsesc în perioadă de executare a unei pedepse privative cu suspendare, iar acest fapt va conduce la încetarea mandatelor, după parcurgerea unor etape care constă în promovarea unui referat din partea secretarului UAT, verificarea de către noi a cazierului judiciar”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor. La rândul lor, secretarii spun că aşteaptă un semn din partea Prefecturii pentru a face primul pas. „Mai aşteptăm câteva zile să vedem justificările Curţii Constituţionale. Dacă Instituţia Prefectului ne va cere, noi vom trimite referatul cu situaţia reală”, a spus Constantin Enache, secretarul comunei Vladimir.

TERTIP
Vasile Moşoiu nu a depus jurământul. Acesta a intrat în concediu medical, în speranţa că-şi va păstra mandatul. Potrivit lui Liviu Diaconescu, nedepunerea jurământului în termen de 45 de zile ducea automat la pierderea mandatului. „Nedepunerea jurământului atrage tot încetarea de drept a mandatului, nedesfăşurarea atribuţiilor de primar pe o perioadă de 45 de zile consecutiv conduce din nou la încetarea mandatului”, a precizat Liviu Diaconescu.

APĂRARE
Dan Vilceanu, preşedintele PNL Gorj, consideră că Prefectura greşeşte în condiţiile în care va înceta mandatul lui Vasile Moşoiu. „Din punctul meu de vedere, în cazul dumnealui Prefectura greşeşte. Moşoiu a ieşit din pedeapsă. Prefectura se leagă de perioada de încercare, nu de perioada de pedeapsă, ori în lege şi în chestiunile pe care Curtea Constituţională le-a spus este vorba despre pedeaspsa de închisoare cu suspendare, pe care Moşoiu a terminat-o”, a declarat liberalul.

Vizualizări: 883

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: