Demnitatea la şobolani

Timpul, pârdalnicul! Această convenție atât de puțin importantă la scară universală, dar esențială în ceea ce ne privește. Timpul schimbă tot. Creează munții, crește pădurile, sapă văile, dar, mai presus de toate, sapă în noi. Ne poate face vedete sau ne poate compromite, toate astea în decursul unei vieți cel mai probabil deloc memorabile, iar în cele din urmă, invariabil, ne omoară. Din cauza lui, a timpului, există momente în viață când e prea târziu. Prea târziu ca să mai fim copii, prea târziu ca să mai facem copii, prea târziu ca să mai conteze, ca să mai contăm.

În cazul unor oameni ca Viorel Hrebenciuc, timpul poate fi și mare protector, dar și nemilos. După 25 de ani de hoții, șmecherii și celebritate negativă, o simplă demisie din parlament nu mai poate fi invocată în slujba unei demnități de mult pierdute. Cel care a fost supranumit ”sforarul” după anii pe care i-a pus în slujba șmecheriei și-a păcălirii statului sau a privaților și-a pierdut dreptul la demnitate. Cum spunea chiar domnul Hrebenciuc în acele stenograme cu prostul satului (cunoscut și ca Dan Șova)  în care a fost înregistrat ambiental penibil, la un hotel? ”Ion Cristoiu zicea despre mine că sunt corupt încă de pe vremea când nu eram, în 1993.” La un calcul simplu, guzganul rozaliu este corupt din 1994, adică de 20 de ani. După 20 de ani de banditism, gesturile de onoare nu mai sunt atât de simple ca în cazul unor oameni normali. Seppuku-ul însuși nu ar mai rezolva chestiunea, la acest nivel de gravitate. E ca și când după sute de bănci jefuite Bonnie și Clyde ar pretinde respectul societății și chiar amnistia pentru că au donat 10.000 de dolari unei case de copii. Sau ca și când criminalul în serie Ted Bundy ar pretinde să fie iertat pentru că s-a spovedit.

A trecut timpul, nea Viorele! Răul a fost făcut, pădurile au fost rase, banii au fost luați. Care demnitate? Care onoare? Care punere la dispoziția instanței? Matale trebuia să te pui la dispoziția instanțelor de-acum 20 de ani. Nu ne face să ne amintim cât de mult regretăm anii pe care i-ai petrecut în libertate!

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: