Democraţie simulată

Dacă a ajuns bătrânul comunist Ion Iliescu să îl facă ceauşist pe Liviu Dragnea, înseamnă că PSD a ajuns rău de tot. Iliescu l-a comparat pe Dragnea cu Ceauşescu, spunând că şi fostul secretar general al PCR avea pretenţia să fie votat de toţi membrii de partid, de muncitori, de ţăranii cooperatori etc, nu doar de delegaţii la congres.

Liviu Dragnea vrea ca în 2015 să fie ales preşedinte de partid de toţi cei 400.000 de membri PSD, deşi este singurul candidat. Celelalte două candidaturi nu au fost validate pentru că nu au avut susţinerea a cel puţin cinci organizaţii. Cu alte cuvinte, nu au avut susţinerea unor delegaţi ai partidului în funcţii de conducere judeţene. Ce democraţie o fi asta, dacă nişte „delegaţi” blochează candidaturile, iar apoi, chipurile, toţi membrii de partid sunt chemaţi la vot. Nu-şi dă seama Dragnea că va fi ridicol pe 11 octombrie, ziua alegerilor, când sute de mii de oameni vor fi căraţi la vot pentru a alege unicul candidat al partidului? Nu era mult mai democratic ca oricine îndeplineşte nişte criterii să poată candida în cadrul unui congres, aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată?

Pălăria de preşedinte al PSD pare prea mare pentru Liviu Dragnea, care crede că dacă face pe şeful lui Ponta, va putea să pară un mare preşedinte. Deocamdată Ponta tace şi înghite, ba chiar îl perie în public pe Liviu Dragnea, pentru că ştie că viitorul lui politic, libertatea lui depinde de rămânerea la Palatul Victoria. Ponta nu şi-a pregătit din timp un succesor, a vrut-o pe Rovana Plumb, dar nu a putut să o impună la şefia PSD. Dacă va scăpa de dosarul penal, va fi o formalitate să îl zboare din funcţie pe Dragnea, care pare să fie chiar mai penibil decât predecesorul lui.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: