Deputatul Militaru cere explicaţii ministrului educaţiei

 Cuprinsă din anul 2007 în programul naţional de pilotare, Universitatea Constantin Brâncuşi din Tg.Jiu, a primit, după repetate evaluări, gradul de încredere ridicată în ceea ce priveşte indicatorii de performanţă a învăţământului de aici. Inspectorii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, organismul care deţine atribuţiile acreditării universitare, s-au aflat ultima dată la Tg.Jiu pentru verificări în luna februarie a acestui an. Cu un an în urmă, universitatea gorjeană primise câteva recomandări al căror termen de realizare se împlinea la începutul primăverii 2009.  Cu toate că verificările ARACIS au reconfirmat nivelul ridicat al calităţii învăţământului în facultăţile universităţii, nici până astăzi aceasta nu a luat în discuţie fişele de evaluare întocmite în timpul vizitei din februarie, fapt care aduce prejudicii grave instituţiei. Rezultatele trebuiau făcute publice în cel mult o lună de la realizarea evaluării. Tergiversarea publicării acestora a fost motivată de către reprezentanţii agenţiei invocându-se o reclamaţie sub anonimat vis a vis de activităţile universitare. Deşi lipsită de identitatea reclamantului, petiţia cu pricina nu a fost ignorată, iar obiectul său a fost verificat şi cercetat nu o dată de către autorităţile publice competente. Verdictul cu privire la acuzaţii, acelaşi ca de obicei în cazul anonimelor, le-a dovedit nefondate şi mincinoase, a fost făcut apoi public şi comunicat instituţiilor abilitate. Totuşi, evaluările universităţii gorjene, deja cunoscută pentru performanţă, zac în continuare în sertarele agenţiei pentru calitate şi acreditare.
 
 ARACIS se comportă ca un moşier

 Conducerea instituţiei de învăţământ superior din Tg.Jiu a făcut demersuri repetate pentru încetarea acestor amânări nemotivate şi publicarea rezultatelor de evaluare, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în perioadele de înscriere a viitorilor studenţi. Cum apelurile rectoratului au rămas fără răspuns, deputatul de Gorj Severus Militaru i-a solicitat explicaţii ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, faţă de această situaţie care creează daune imaginii şi încrederii în universitatea din Gorj. Parlamentarul consideră inadmisibilă atitudinea ARACIS, care “ insistă să demonstreze că şi-a făcut o obişnuinţă din a se comporta în mediul academic la fel ca un arendaş pe moşia proprie, impunând nu doar monopolul pe piaţa educaţională, ci mai ales amplificând comportamentul discreţionar”. Tratamentul aplicat de ARACIS universităţilor nu este deloc necunoscut reprezentanţilor Ministerului Educaţiei. De aceea Severus Militaru este convins că, alături de conducerea ARACIS, responsabilitatea pentru acceptarea acestei stări de fapt, o poartă şi ministrul educaţiei, a cărui implicare ar trebui să dovedească obiectivitate deplină, nu adversitate politică în cazurile în care conducerile instituţiilor de învăţământ superior nu poartă culoarea partidului din care provine domnia sa. Tânărul parlamentar a solicitat şi ministrului educaţiei şi preşedintelui ARACIS clarificări urgente, în scris, care să explice amânarea nefondată a răspunsului privind evaluarea universităţii gorjene, lămuriri care să fie date publicităţii.  
 Nu demult, deputatul de Gorj a pledat în Parlament pentru susţinerea implicării universităţilor în viaţa locală, apreciind că cercetarea pe care o practică acestea, cu aplicabilitate concretă în problemele comunităţilor, poate fi cheia revigorării şi dezvoltării acestora. In ceea ce priveşte cercetarea în cadrul universităţii Constantin Brâncuşi, sunt bine-ştiute proiectele ştiiţifice dezvoltate pe necesităţile industriale ale judeţului, care au schimbat în bine sectoare întregi de activitate şi care continuă, sub îndrumarea câtorva specialişti pe care multe instituţii de învăţământ superior i-au dorit. “Rezultate de genul celor de la Tg.Jiu ar trebui să motiveze în plus atât ministerul de resort, cât şi administraţia locală pentru a urma exemplul oferit de Comunitatea Europeană, ai cărei membri investesc masiv în educaţie, chiar în perioade de criză”, este de părere politicianul gorjean. 


Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: