Deputatul Militaru îi acuză pe liberali de sfidare

Deputatul de Gorj, Severus Militaru, acuză grupul parlamentar PNL de sfidare la adresa celorlalţi deputaţi, referindu-se la faptul că aceştia au părăsit sala de şedinţe înainte de a-şi exercita votul faţă de bugetul anului în curs, ameninţând apoi cu contestarea votului. El a explicat că, deşi bugetul Camerei Deputaţilor este mai mic cu un sfert din suma propusă spre finele anului trecut pentru anul 2009 de către PNL, tocmai în ideea că guvernul trecut îşi va păstra continuitatea, liderii Partidului Liberal Tăriceanu caută gâlceavă cu lumânarea, strigând sus şi tare că proaspăt aprobatul buget ar fi fost votat “ilegal”. Asta după ce au ieşit din sală în momentul votului, deşi participaseră la şedinţă.

Nemulţumirile formaţiunii aflate acum în opoziţie au apărut după ce preşedintele grupului parlamentar PDL, Cezar Preda, a făcut publice informaţiile potrivit cărora fostul premier a transferat în noiembrie 2008 un Audi A6 de la Guvern la Parlament pentru a fi la dispoziţia sa şi de acum înainte. Tăriceanu este singurul deputat care solicită să se deplaseze cu un autoturism special, refuzând să se supună regimului de austeritate. Pentru că democraţii au cerut socoteală fostului prim ministru, liberalii prezenţi au părăsit sala de şedinţe în momentul demarării votului la noul buget, ameninţând că vor contesta legalitatea votului. În ciuda acestor afirmaţii, proiectul de buget pentru anul 2009 a beneficiat de un raport favorabil din partea comisiei pentru buget, din care fac parte şi şase deputaţi PNL. Anul trecut, bugetul Camerei Deputaţilor a fost adoptat în doar cinci minute, fără ca aceştia să aibă ceva de obiectat la dezbaterea pe articole şi cu  o creştere de 23 de procente faţă de cel din anul anterior. 

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a explicat că a solicitat ca acest buget să fie unul de criză, construit cu bun simţ, din care lipsesc cu desăvârşire eventualele achiziţii de autoturisme sau mobilier. De asemenea, au fost eliminate investiţiile propuse la studioul tv care asigură transmisiile şi pentru proiectarea unei sere şi a unui complex de cazare a parlamentarilor. Tot la cererea Robertei Anastase, au fost reduse fondurile de retribuţii şi cele de premiere, cheltuielile de deplasare şi cele pentru protocol şi reprezentare.

Bugetul aprobat al Camerei Deputaţilor pentru anul în curs este de 301.000.000 lei. Însă el este deja grevat de datorii care vin de la guvernul trecut. Peste 20 de miliarde lei vechi este suma neachitată cu care Camera Deputaţilor a organizat summit-ul NATO în 2008, iar o decizie politică a lui Bogdan Olteanu şi a parlamentarilor liberali l-a încărcat cu alte opt miliarde lei vechi pentru organizarea Congresului Românilor de pretutindeni. La acestea se adaugă şi faptul că plata celor 35 de europarlamentari până în luna iunie revine tot Camerei Deputaţilor, iar cheltuielile cu reparaţiile clădirii sunt suportate de acelaşi buget.

Pentru ca asemenea evenimente să nu se repete, preşedintele Roberta Anastase analizează posibilitatea ca prezenţa parlamentarilor la şedinţe să se facă prin scanarea semnăturii şi afişată în plen. “Măsurile de transparenţă urmează să fie asociate cu cele  disciplinare în cazul absenteismului“, a precizat  deputatul de Gorj, sperând că propunerea va primi girul colegilor, de orice culoare politică ar fi ei.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: