Despre lume, în opera Ecaterinei Andronescu

Ah, dulce miros de campanie electorală, în care subiectele la bac încep să sune așa: ”scrieți un eseu despre o calitate umană” și ”comentați ceva de Eminescu”! Și țineți cont că nu-i, totuși, an de alegeri generale. Să te ții după! Slavă ție, Abramburico, care-ai declarat deunăzi că cretinii (mă rog, copiii, dacă vreți, tot aia) sunt timorați de prezența camerelor de filmat. Ai dracului, dar când se fac mari și se duc la Big Brother sau să fure din magazine cu camere de supraveghere le trece timorarea! Lasă-i, mamă, important e să treacă bacu și să ne voteze puișorii!

Deci uite ce s-a dat la Bac, mai exact. Subiectul 1: Numește un sinonim pentru ”pace” și ”a uimi”. Știu eu, doamna profesoară! Eu, eu! Pentru pace: ce nu e între Ponta și Băsescu. Și pentru uimire e semnul exclamării. Hai c-am început bine. Subiectul doi: Explică rolul cratimei în secvența ”s-o ajut”. Ahaaaa! M-am prins, asta-i capcană, iar vreți să ne prindeți! Care cratimă? Mă rog, hai că astea de 5 sunt simple. Să sărim la literatură, bine? Subiectul doi mare de roman: Redactează un eseu de două-trei pagini în care să prezinți viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Mihai Eminescu. Puteau fi mai generali de-atât? Vă dați seama cât s-au chinuit bieții profesori ca să nu mai aibă puiuții confuziile de care sufereau anii trecuți? Ca atunci când li s-a cerut să prezinte drama intelectualului și ei au scris de Moromete și Ion. Sau ca anul trecut, când li s-a cerut să analizeze un text dramatic studiat și ei n-au știut ce să scrie, săracii de ei, că făcuseră la școală doar comedii, drame nu (sic!). Ahaha!  Deci acum viziunea despre lume a lui Eminescu. Foarte precis, domnilor profesori. Brava! Bine că n-ați spus viziunea despre Pământ a lui Mi’ai Eminescu, că boii ăia ar fi scris de La Steaua sau de Luceafărul și iar nu i-ar fi punctat comisia de corectare.

Un coleg de-al meu absolvent de filosofie e foarte scandalizat, de altfel, de formularea asta imbecilă a subiectului. Cică cum vine aia ”viziunea despre lume a lui Mihai Eminescu?”. El spune că răspunsul corect, de notă maximă, în acest caz ar fi fost: ”nu poate fi vorba despre o viziune despre lume în opera eminesciană”. Pertinent.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: