Dieta Mantzy: pentru noi, porcii gurmanzi

Astăzi, sfaturi utilitare. Că tot e ianuarie, vă zic o metodă foarte mişto şi foarte simplă de slăbit. Ştiu, ştiu, sunt ultima persoană din partea căreia vă aşteptaţi la aşa ceva. De asta s-ar putea să şi meargă. Prin presă şi pe internet o veţi găsi sub mai multe denumiri: paleo diet, ketogenic diet etc. Esenţa este: reduceți aproape de zero carbohidraţii. Deci fără pâine, fără cereale de orice fel, de fapt (nici paste), fără zahăr, fără chestii prea procesate, fără legume care cresc în pământ (cartofi, ţelină etc.), lactate şi fructe cu moderaţie. În rest, carne cât poftiţi, în orice formă, multe seminţe, multe legume din alea bune şi sănătoase.

Eu sunt foarte încântat de ea, pentru că mănânc aproape tot ce vreau (şi mai ales cât vreau) şi las ştiinţa să-şi facă treaba, în rest. Foarte pe scurt, pentru cine nu e la curent: când reduci foarte mult sau chiar elimini carbohidraţii din dietă, organismul face ceva foarte inteligent: în loc să ardă carbohidraţii ca să producă glucoză, arde grăsimile şi produce nişte molecule-minune numite ketoni, care-s mult mai şmechere decât glucoza. Pentru că, odată eliberaţi în sânge, ketonii ăştia sunt ca nişte mici supermani: scad mult pofta de mâncare, îţi dau o energie mult mai sănătoasă şi de durată mai lungă decât cea oferită de zahăr (n-aş merge chiar până la a oferi cocaina ca exemplu, dar eu zic să încercaţi - la dietă mă refer), reduc pofta de mâncare, cresc masa musculară şi cică libidoul (io din ăsta aveam oricum, păcatele mele...), alimentează creierul (şi din ăsta am), reduc aproape la zero riscul de diabet şi alte câteva beneficii pe care nu mai stau acum să le înşir şi explic. Evident, toate astea se produc în timp ce grăsimile din corp sunt arse rapid. Eu am slăbit aproape două kile într-o săptămână (combinat cu sport, e drept), în condiţiile în care n-am făcut nici un compromis cu vinul, iar berea am menţinut-o la un nivel de ”social drinker”, adică o halbă pe zi, după mişcare. În rest, am mâncat coaste de porc, bacon cu ouă dimineaţa, cefe, cotlete, piepturi, cam orice porcăială care vă trece prin cap. Cel mai important, nu există limite, cel puţin teoretic, pentru că studiile au demonstrat că nu puteţi mânca atâtea grăsimi încât organismul să nu facă faţă cu arderea, cu atât mai mult cu cât, cum vă spuneam, pofta de mâncare vi se va reduce.

Sigur, nu se poate doar cu carne şi grăsimi, mai trebuie şi nişte proteine (raportul trebuie să fie cam 75% grăsimi, 20% proteine, 5% carbohidraţi). Dar dacă vă vine ideea să ţineţi dieta asta, veţi (re)descoperi nişte fructe/legume minune, cum am făcut şi eu. Avocado şi rodia sunt doar două dintre ele. Tot cu această ocazie am descoperit cu tristeţe că o simplă acţiune de decojire a unei rodii, în cazul meu, se soldează cu o bucătărie care arată ca şi când tocmai aş fi decojit un om pe care l-am ucis în prealabil (sau chiar în timp ce). Dar hei, măcar voi fi un ucigaş cu bucătăria vraişte foarte fit.

PS - nu, nu mi-a dat nimeni kile de avocado sau rodii ca să scriu asta, pentru că eu nu sunt blogăr fomist. Doar îmi place de voi şi-am zis să vă învăţ de bine.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: