Dileme electorale

Votăm PSD pentru că suntem săraci sau suntem săraci pentru că votăm PSD? Toatele alegerile din ultimii 25 de ani arată un plus pentru culoarea roşie în zonele sărace ale ţării, Oltenia, Moldova şi Muntenia şi un vot preponderent către dreapta a zonelor mai înstărite, Bucureşti, Ardeal, Banat. Pe măsură că pesediştii s-au prins că populaţia săracă devine dependentă de mila statului, adică a primarului sau a şefului de partid, politica PSD a fost de sărăcire a acestor zone. Iar sărăcirea a adus şi mai multe voturi. De ce populaţia din Bumbeşti Jiu a votat 55% cu Ponta, deşi Uzina Mecanică Sadu abia de mai ţine, iar cei o mie de salariaţi abia îşi primesc 30-40% din salariul de mizerie? Pentru că oamenii sunt minţiţi că fără Ponta vor rămâne şi fără cei 30-40%. Sunt minţiţi că alţii vor închide uzina. La fel, minerii au pierdut în medie drepturi salariale de 900 de lei pe lună în ultimul an şi jumătate. Dar şefii lor, atât cei din administraţie, cât şi cei din sindicat, le spun că fără PSD şi Ponta, Complexul Energetic Oltenia s-ar închide. Sigur că este o minciună! Nu l-ar închide nici unii, nici alţii, numai că pesediştii îi vor sărăci pe salariaţii CE Oltenia, pentru a-i putea controla pe termen lung. Pentru că minerii, atunci când aveau salarii de o mie de dolari şi sindicate puternice, nu erau dependenţi de partid. Călinoiu şi Ciurel îi vor aduce în această situaţie.

Gorjul a arătat şi în 2014 că a rămas un judeţ roşu. Nu este doar vina electoratului şi nici doar meritul PSD. Partidele din ACL sunt slabe, prost organizate, fără structuri în zonele rurale, cu primari dispuşi să trădeze. PDL şi PNL au făcut în Gorj campanie separată, iar preşedintele liberal Dian Popescu nu pare să lucreze în folosul candidatului Klaus Iohannis. Ba dimpotrivă.

Din păcate, ACL Gorj nu are capacitatea de a îmbunătăţi rezultatul în al doilea tur de scrutin. O situaţie care este valabilă pentru multe dintre judeţele roşii, unde partidele de dreapta sunt pline de pesedişti acoperiţi. Adică de oameni controlaţi într-un fel sau altul de PSD. Aşa că Iohannis, ca să aibă şanse, trebuie să se concentreze pe diaspora şi pe zonele tradiţional de dreapta, să-şi îmbunătăţească rezultatul acolo, mai ales printr-o prezenţă mai bună la vot.

Ponta va încerca să blocheze şi pe 16 noiembrie votul românilor din diaspora. Chiar dacă promite că va lua măsuri pentru ca toţi doritorii să poată vota, nu o va face, pentru că este în defavoarea lui. De altfel, premierul a ieşit cu declaraţii cum că toţi au putut vota şi în primul tur, că aglomeraţia s-a produs pentru că a adus cineva câteva autobuze cu români, special să blocheze secţiile. Şi că el a fost dezavantajat, deoarece oamenii de la coadă ar fi votat cu el. Din nefericire, minciuna, impostura, tupeul şi obrăznicia lui Ponta, pentru gorjenii care îl votează în proporţie de peste 50% sunt probabil calităţi.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: