Directoarea Marcela Mrejeru desluşeşte documentele în chirilică

Directoarea Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Târgu Jiu, Marcela Mrejeru, petrece două zile pe săptămână studiind documentele vechi de la Arhivele din Târgu Jiu. Profesoara de istorie este pasionată de cercetare, cunoaşte scrierea chirilică şi doreşte să elaboreze o monografie a satului natal Ceplea, din comuna Plopşoru. Spre finalul anului trecut şi-a susţinut doctoratul la Bucureşti, elaborarea tezei de doctorat pornind de la faptul că a simţit că se plafonează.

Cea mai mare pasiune a directoarei Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” este cercetarea documentelor de arhivă. Anul trecut şi-a susţinut doctoratul în București, cu tema ”Biserică și societate în judeţul Gorj”, iar pe viitor dorește să editeze o monografie a satului natal, Ceplea. ”Cea mai mare pasiune pentru mine este cercetarea documentelor de arhivă. În acest sens mi-am propus să scriu o monografie a satului Ceplea, până la ora actuală posedând foarte multe informații despre acest sat. Ar fi prima monografie a satului meu”, mai menționează Marcela Mrejeru. Pentru a descoperi cât mai multe lucruri despre satul său, Marcela Mrejeru a studiat la Arhivele din Târgu Jiu registre de stare civilă din anii 1831-1900. ”Documentele din chirilică au fost traduse de mine. Posed cunoștințe de chirilică, acestea fiindu-mi utile și pentru realizarea tezei de doctorat deoarece foarte multe documente studiate după 1864 până spre 1880 sunt în chirilică. Pasiunea pentru cercetare a venit din facultate, din anii III, IV și V, când făceam studii la Arhivele Naționale și la Biblioteca Academiei. Îmi plac lucrurile vechi și să identific viața oamenilor de altădată, viața satului, cu toate modificările de pe parcurs”, menționează directoarea de la Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” din Târgu Jiu.

Descoperiri

Cercetările profesoarei de istorie de la Colegiul ”Henri Coandă” s-au îndreptat și asupra bisericilor monument istoric din Gorj. Descoperirile au fost uimitoare. ”Am fotografiat până acum o serie de biserici din satele Gorjului, iar cea mai interesantă este cea din satul Groșerea, comuna Aninoasa, construită în anul 1807, în care există pictată deasupra bisericii, alături de ctitor, soția acestuia, care urma să devină mamă, fiind singura biserică din județ în care este reprezentată o femeie gravidă”, explică Marcela Mrejeru.

”În urma săpăturilor efectuate în satul Ceplea pentru montarea unui releu de telefonie mobilă, prin anii 2007-2008 au fost scoase la iveală vestigii de ceramică pe care le-am dus la Muzeul Județean Gorj pentru a fi datate. Fiind profesor de istorie am fost curioasă să aflu data exactă  și am adunat o serie de fragmente, cele mai multe fiind lăsate la Muzeul Județean Gorj. Era o ceramică rudimentară, fapt ce m-a determinat să presupun că era din epoca bronzului”, spune directoarea Marcela Mrejeru.

CALITĂȚI

În afară de cercetare, pasiunile sale sunt șofatul și cititul. Iar pentru că a crescut la țară, iubește foarte mult muzica populară, interpretele sale favorite fiind Niculina Stoican și Maria Lătărețu. ”Calitatea mea cea mai mare este sociabilitatea. Pot să spun că mă adaptez foarte repede oriunde, fără să am niciun fel de problemă”, afirmă aceasta.

Vizualizări: 365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: