DNA a mai pierdut un proces! Cu un avocat din Gorj!

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea inculpaților într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupție și în care o avocată din Târgu Jiu și clienta sa erau acuzate de fapte de corupție.

Cu un an în urmă Curtea de Apel Pitești stabilea pedepse de câte 2 ani cu suspendare pentru avocata Domnica Daniela Crețu și clienta sa Anca Constanța Buluz, cele două, dar și procurorii, contestând verdictul respectiv, în speranța că la instanța supremă pedepsele vor fi anulate sau, respectiv, vor fi mărite, în funcție de interesul fiecăreia dintre părțile implicate în dosar. În cele din urmă, magistrații au dat dreptate inculpatelor și le-au achitat de acuzațiile formulate la adresa lor, DNA fiind pentru a doua oară în ultima săptămână când pierde un astfel de proces, zilele trecute și chirurgul Cristinel Spiridon Vodislav fiind achitat de acuzațiile de corupție ce îi erau aduse de 15 ani.
„Admite apelurile formulate de inculpatele Buluz Anca Constanţa şi Creţu Domnica Daniela împotriva sentinţei penale nr. 39/F din 17 martie 2015 a Curţii de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Desfiinţează în totalitate sentinţa apelată şi rejudecând: În baza art. 16 alin. 1 lit. c C.proc.pen. dispune achitarea inculpatei Buluz Anca Constanţa pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă (…), dispune achitarea inculpatei Creţu Domnica Daniela pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. (…) II. Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Piteşti. Cheltuielile judiciare atât la fond cât şi în apel rămân în sarcina statului, iar onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelantele inculpate de câte 65 lei se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.
Gorjencele au fost trimise în judecată în ianuarie 2013 împreună cu un grefier al Curții de Apel Craiova, Ion Victor Toader, fiind acuzate că l-ar fi mituit pe acesta pentru a influența un verdict care o viza pe Buluz într-un alt dosar penal în care aceasta a și fost condamnată în trecut. Procesul celor trei s-a mutat la Pitești, unde judecătorii au decis disjungerea în două dosare, Toader fiind judecat separat și condamnat în cele din urmă, fiind acuzat că ar fi primit de la mai multe persoane circa 30.000 de euro ca șpăgi pentru a influența luarea unor decizii favorabile la instanță, printre ele fiind și cele două gorjence. „ Inculpata Buluz Anca Constanţa i-a dat inculpatului Toader Ion-Victor suma de 5.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii ce vor judeca dosarul în care era judecată şi asupra cărora inculpatul a lăsat-o să creadă că are influenţă. Buluz Anca Constanţa a fost ajutată de inculpata Creţu Domnica Daniela, avocat în cadrul Baroului Gorj, care a intermediat relaţiile cu Toader Ion-Victor, prezentându-i-l ca pe o persoană cu influenţă asupra magistraţilor judecători de la Curtea de Apel Craiova”, anunța DNA la momentul finalizării cercetărilor.

Vizualizări: 2,992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: