DNA, obiectiv turistic

Corpul de Control al premierului Ponta a mai produs date pentru un dosar penal legat de Transalpina. De numele investiţiei mai este legat un dosar penal în care anchetaţi au fost angajaţi de la Drumurile Naţionale şi de la firma constructoare, Romstrade. Noile date duc către doi foşti miniştri PNL, Orban şi Vosganian. În esenţă, finanţarea pentru Transalpina nu a respectat procedura, în sensul că nu au fost luate avizele necesare de la Ministerul Finanţelor. Miniştrii şi-au asumat să dea drumul la investiţie pe semnătura lor şi rămâne de văzut dacă au făcut ceva penal sau nu.

Singurul lucru cert este că Transalpina este tot neterminată, deşi trebuia recepţionată de câţiva ani. Deşi a fost preluată de CNADNR de la constructorul Romstrade, intrat între timp în insolvenţă, există riscul ca Transalpina să rămână închisă şi în 2015. Vara trecută a adus zeci de cabanieri şi hotelieri din Rânca în pragul falimentului. Nici iarna nu i-a prea salvat, pentru că atunci când ninge mai tare se închide drumul, iar turiştii se tem să mai vină.

Vara lui 2011, a lui 2012 şi 2013 au arătat că proiectul Transalpina putea fi un mare succes. Au fost zile în care a fost tranzitată de mii de maşini, români şi străini venind să vadă cea mai înaltă şosea din România. Peisajele de basm şi faptul că la un moment dat eşti deasupra norilor au făcut din Transalpina subiect de succes al unor emisiuni despre turism difuzate pe mari canale de televiziune din lume. „Drumul regelui”, aşa cum i se mai spune, putea fi o mare afacere pentru România. Pentru că suntem o ţară plină de hoţi, drumul a fost închis vara trecută, deoarece nu are elemente de siguranţă, nu are parapeţi,  nu are indicatoare, nu are marcaje rutiere. Unele au fost plătite, astfel că nu se riscă nimeni să aloce alţi bani.

Până una, alta, nu ne rămâne decât să facem din DNA un obiectiv turistic. Cred că în curând străinii vor da bani frumoşi să viziteze instituţia care trimite după gratii miliardari, parlamentari, miniştri, premieri, poate şi foşti şefi de stat.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: