Doar 2.400 de fermieri gorjeni şi-au declarat veniturile la fisc

Fermierii gorjeni nu se îngrămădesc să-şi declare veniturile din agricultură. Acest lucru îl demonstrează numărul mic al declaraţiilor înregistrate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. Deşi în evidenţele APIA Gorj figurează zeci de mii de fermieri, doar aproximativ 2400 dintre aceştia şi-au depus declaraţia privind veniturile din activităţile agricole impuse pe normele de venit.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a înregistrat, până la sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 2400 de declaraţii privind veniturile înregistrate din activităţile agricole impuse pe norme de venit. O parte dintre aceştia au fost nevoiţi să-şi rectifice declaraţiile după ce s-au modificat grilele de impozitare. Cu toate acestea, numărul celor care şi-au declarat veniturile din agricultură este nesemnificativ comparativ cu numărul celor care beneficiază de subvenţii din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj. „La nivelul judeţului Gorj, am înregistrat cereri pentru sprijin pe suprafaţă din partea a 23.825 de fermieri. De asemenea, în sectorul zootehnic, subvenţia la caprine şi ovine a fost solicitată de 880 de crescători de animale, iar subvenţia pentru vacile din zonele defavorizate de către 2.012 de fermieri. Nu am demarat celălalt program la bovine, însă din experienţa anilor trecuţi ne aşteptăm să înregistrăm în jur de 8.760 de cereri. Deocamdată, nu avem un număr exact al celor ce trebuie să-şi depună declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit, întrucât derulăm programe prin care se permite ca un fermier să obţină subvenţii pentru un efectiv cuprins între 2-15 capete de bovine, iar impozite trebuie să plătească de la trei bovine în sus. Totodată, pot exista situaţii în care un agricultor a declarat că îşi cultivă porumb, iar apoi a pus ovăz. În aceste cazuri noi nu-i sancţionăm la subvenţie, întrucât fac parte din aceeaşi categorie de culturi”, a declarat Constantin Negrea, director APIA Gorj.      

AMENZI

Autorităţile avertizează că fermierii care nu şi-au depus Declaraţia 221 la timp şi vor obţine astfel de venituri sunt pasibili de amenzi cuprinse între 50 şi 500 lei, urmând ca impozitul plătibil să le fie estimat. Impozitul pe veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit se achită la bugetul statului în două tranşe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013.

GRILĂ

Conform legii, pragurile minime pentru care se aplică impozitarea sunt: 2 ha în cazul cerealelor, plante oleaginoase, sfeclă de zahăr sau cartofi; 0,5 ha legume de câmp; 0,2 ha legume în spaţii protejate; leguminoase pentru boabe- până la 1,5 ha; pomi pe rod- până la 1,5 ha; vie pe rod-până la 0,5 ha, flori şi plante ornamentale-până la 0,3 ha. În sectorul zootehnic pragul de impozitare pleacă de la 3 vaci şi tot atâtea bivoliţe, iar regula depunerii declaraţiei se aplică şi pentru efective de peste 50 de oi, 25 de capre, 6 porci, 75 de familii de albine şi 100 de păsări.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: