Dosar DNA pentru penalităţile plătite pentru lignitul din Oltenia

Exploatările miniere din Oltenia, indiferent că s-au aflat în ograda fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia sau a Complexului Energetic Oltenia, au avut mereu probleme cu încasarea banilor pentru cărbunele livrat la termocentralele din țară, unul dintre datornicii constanţi fiind CET Arad. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit însă că un director al termocentralei respective a prejudiciat unitatea după ce a semnat un contract conform căruia prețul lignitului ar fi urmat să crească dacă facturile trimise de la Târgu Jiu nu erau plătite în termenul legal.

Contractul de livrare a lignitului avea oricum stipulate clauze privitoare la penalități și majorări de întârziere, dar peste acestea, tariful inițial de livrare a mărfii urma să fie majorat retroactiv dacă plățile nu se făceau la timp.
Evident că în avantaj era furnizorul de lignit, avantajul respectiv fiind considerat însă acum o ilegalitate, procurorii trimițându-l în judecată pe fostul director executiv al termocentralei. Adrian Nicolae Ghilea va fi judecat la Tribunalul Arad pentru  săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, după cum arată DNA. „La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei /tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite. Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri „reactualizate” pentru cantităţile de lignit livrate. Activitatea infracţională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui”, menționează DNA.
„Folosul necuvenit” se traduce printr-un prejudiciu de aproape 7 milioane de lei, CET Arad constituindu-se deja parte civilă în dosar. Faptele s-au petrecut cu aproape un deceniu în urmă, la fel ca și cele în cazul lui Victor Ponta, Dan Șova, Laurențiu Ciurel sau Dumitru Cristea la termocentralele de la Turceni și Rovinari, procurorii finalizând de abia acum cercetările. Între timp, inculpatul trimis în judecată a și ieșit la pensie.

Vizualizări: 2,695

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: