Două partide din Gorj, sancţionate de AEP

Finanţarea pe 2014 a două partide politice din Gorj a fost verificată de reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în prima parte a acestui an. Din rapoartele publicate pe site-ul AEP, dar şi în Monitorul Oficial, rezultă că PSD Gorj a avut de şase ori mai mulţi bani în 2014 faţă de cealaltă formaţiune controlată, vechiul PDL. Deocamdată nu apare nici un raport cu privire la activitatea financiară a vechiului PNL. Reprezentanţii AEP au aplicat şi sancţiuni.

PDL şi PSD au fost verificate în martie, respectiv iunie, controlul lăsându-se cu avertismente şi amendă. Problemele identificate nu sunt majore, greşelile fiind cauzate de faptul că nu şi-au ţinut corespunzător contabilitatea în campanie.

Potrivit AEP, PSD nu a respectat două articole din Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor. În lege articolul prevede amenzi, însă purtătorul de cuvânt al partidului, Anca Borduşanu, a declarat că formaţiunea politică a primit avertisment. Ea a menţionat că o donaţie de 1.000 de lei a fost virată şi înregistrată în contul PSD Târgu Jiu, deşi ar fi trebuit să apară în contul deschis special pentru alegeri. PDL a încasat o amendă de 5.000 de lei, care a fost plătită din fondurile proprii ale preşedintelui şi trezorierului, a declarat Denisa Şuţă, purtătorul de cuvânt al noului PNL Gorj. Potrivit articolelor invocate de AEP ca fiind nerespectate, fostul PDL Gorj a avut probleme cu termenele de restituire a unor împrumuturi.

De remarcat sunt sumele controlate de cele două partide în 2014. Veniturile PSD Gorj au totalizat 420.660 de lei, din care cotizaţiile membrilor de partid 124.475 de lei şi donaţii 296.185 de lei. La PDL, sumele au fost mult mai mici. Fostul PDL Gorj a dispus de 71.954 de lei, din care 47.454 cotizaţii şi 24.500 de lei donaţii. În 2014 au fost alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale, ambele scrutine fiind câştigate de PSD în Gorj.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: