Dr. Stanciu arată cum taie guvernul din bani când crește salariile

Gheorghe Stanciu, medic primar la Spitalul Târgu Jiu, a explicat de ce au ieșit medicii în stradă. Medicul a spus într-un interviu la TV Sud că, după ce s-au promis salarii de mii de euro în sănătate, acum guvernanții se limitează la a spune că nu vor fi tăieri. Asta deși noua lege a salarizării va aduce scăderi masive de venituri în sănătate, de la 1 ianuarie.

Reporter: De ce sunt medicii nemulțumiți, că guvernul spune că nu taie din salarii?

Gheorghe Stanciu: Nu s-a pus niciodată problema scăderii salariilor și acum în fiecare seară iasă doamna Olguța Vasilescu să ne spună că nu scad salariile. Nici vorbă de creșteri, în condițiile în care înainte cu o lună – două se întreceau care mai de care, pe toate posturile de televiziune, să iasă la planșetă și să scrie cum vor crește salariile în sănătate. Chiar începusem să credem că este dolce vita, în sensul că la medici se ajunsese la 3.700 de euro pe lună ultima gradație. Mai mult, ne amenințau toți că nu ne mai ia impozit pe salariu. Acum lucrurile s-au schimbat, după apariția legii salarizării.

Rep.: În ce sens?

G.S.: De la 1 ianuarie vor crește salariile cu 25%, dar din ăștia 22% va fi contribuția aceea care trece de la angajator la angajat. Deci, nu se cunoaște cu aproape nimic creșterea, în schimb se va vedea pierderea. Tichetele de masă care sunt cam 16% din salariu nu se mai dau. Mai mult, în sistemul sanitar erau multe sporuri pentru anumite categorii de medici, asistente, pentru anumite locuri de muncă. Acum se pare că sporurile cumulate toate nu pot să depășească 30%. Asta este foarte grav, pentru că există sporuri de 70%, există sporuri de 100%.

Rep.: Cam cât credeți că veți pierde?

G.S.: Salariile vor scădea foarte mult. Noi, medicii, oarecum am îmbunătățit problema anul acesta, prin faptul că s-a aplicat ordonanța pe care au dat-o mult huliții ăia de tehnocrați, în sensul că ni se plătește ora de gardă la salariul care este acum. Înainte ne plătea ora de gardă la salariul care era acum 12 ani și era foarte puțin. Mai mult, ne-au băgat sporuri de 100% pe gărzile de sâmbătă și duminică, 50% pe gărzile de noapte. Dacă se aplică și aici ce vor să aplice cu sporul de 30% cumulat, vă dați seama că vor scădea salariile.

Rep.: Cum credeți că va reacționa personalul medical?

G.S.: Am semnale de la medici că nu-și vor face decât orele obligatorii de gardă. E o brambureală pe care nu știu cum o scoatem la capăt.

Rep.: Politicienii spun că aveți salarii de peste zece mii de lei, ce mai vreți?

G.S.: Nu este așa. Salariul meu, care am cea mai mare gradație care există în sănătate, este de 5.100 de lei. Restul e în afara orelor de program, gărzile sunt pe stat separat. În loc să mă duc acasă după 7 ore de lucru, rămân în spital și lucrez în plus. Sporurile sunt la salariații care lucrează noaptea, în mediu toxic, lucrează cu aparate radiologice și așa mai departe. Nu toți au acele sporuri. Pe gărzi, avem un alt contract de muncă. Sunt medici care câștigă peste 10 mii de lei, dar au șapte gărzi pe lună.

Vizualizări: 1,864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: