După 100 de ani

Acum o sută de ani, atentatul de la Sarajevo din 28 iunie 1914 a fost folosit ca pretext pentru declanşarea Războiului cel Mare, rebotezat ulterior Primul Război Mondial. O lună mai târziu Imperiul Austro-ungar a atacat Serbia, susţinută imediat de Rusia, Germania s-a aliat cu imperiul  şi în doar câteva săptămâni războiul s-a extins în întreaga lume. Au murit atunci zece milioane de oameni.

Ieri, un avion civil a fost doborât la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, state aflate într-un conflict mocnit. Separatiştii ruşi din Ucraina s-ar face vinovaţi de moartea celor 295 de persoane aflate la bord. Dacă este aşa, este un act terorist împotriva căruia trebuie să reacţioneze o lume întreagă. Dar, în primul rând preşedintele rus Vladimir Putin, deoarece fără încurajările Rusiei, separatiştii pot fi reduşi la tăcere. Alte surse spuneau că ucrainenii au doborât avionul. Oricum ar fi, suntem în secolul XXI. Mentalităţile s-au schimbat. Lumea nu mai vrea războaie, iar liderii statelor sunt obligaţi să caute calea spre pace.

Dacă acum 100 de ani au murit zece milioane de oameni, la tehnologia de astăzi, un război mondial poate distruge planeta. Lucrurile pot scăpa uşor de sub control, parţial au şi scăpat. Focarul de război dintre Ucraina şi Rusia trebuie oprit până când lucrurile nu ajung prea departe. Cred că nici Putin, nici Poroşenko nu vor să intre în istorie ca preşedinţii unor state de la care a pornit al treilea război mondial. Mai ales că al treilea ar putea fi şi ultimul. Iar istoria nu ar mai avea cine să o scrie. Cei doi au şansa istorică de a aduce pacea, iar pentru acest obiectiv nimic nu este prea greu. Accidentul aviatic de ieri este unul extrem de grav, care poate fi folosit atât ca pretext de război, cât şi ca motiv pentru a începe căutarea unor soluţii de pace. Vorbim de popoare europene, cu istorie şi cultură, astfel că soluţia logică este cea de-a doua.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: