După 17 ani, haldarea din Dealul Bujorăscu a fost finalizată

„S-a încheiat o istorie de 17 ani a unui utilaj în Dealul Bujorăscu” spun mai marii din minerit care au anunţat că haldarea în această zonă a fost finalizată. Noutatea acestui proces este că abzeterul care a fost instalat în zonă în urmă cu 17 ani a trecut drumul naţional care traversează Dealul Bujorăscu, motiv pentru care acest traseu  fost închis circulaţiei sâmbătă între orele 10.00 şi 14.00.

La traversarea drumului naţional de către acest utilaj a fost prezent şi directorul general al SNLO, Daniel Burlan. „S-a încheiat o istorie de 17 ani a unui utilaj în halda Bujorăscu, o istorie care trebuie marcată. Este o operaţiune pe care nu o facem în fiecare zi. Acest utilaj se va deplasa în halda ineterioară a carierei Roşiuţa. Asta a împus şi necesitatea achiziţionării de urgenţă a terenurilor din halda Ştiucani, deoarece această carieră are potenţial, are utilaje, dar rămânea fără spaţiu de haldare”, a declarat directorul general al SNLO, Daniel Burlan.

Exploatarea a început în ianuarie 1933

Abzeterul a fost pus în funcţiune în 1992, dar exploatarea propriu- zisă a început în 1993, când o mare parte de pădure a fost defrişată. „Acest utilaj a fost pus în funcţiune la sfârşitul anului 1992 în decembrie, iar exploatarea a început în 1993. Toată zona în care a fost efectuată haldarea era împădurită, dar din păcate a trebuit să o defrişăm, să haldăm pentru a depune sterilul din cariera Roşiuţa”, a declarat Mircea Mezinca, director asistent manager în cadrul SNLO. Această activitate s-a încheiat sămbătă când utilajul a fost transportat în interiorul carierei Roşiuţa.

Abzeterul a traversat astfel drumul naţional în condiţii speciale. „Noutatea acestei activităţi constă în faptul că acest utilaj trece peste drumul naţional. Am făcut operaţiunea de protecţie a covorului asfaltic a drumului naţional cu covoare de cauciuc peste care s-a depus material. A trecut abzeterul împreună cu cele două staţii de acţionare, urmând ca restul utilajelor să fie demontate şi transportate în cariera Roşiuţa”, a mai adăugat Daniel Burlan, directorul SNLO.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: