E oficial! Șefii CEO vor fi trași la răspundere pentru zeci de milioane de euro

Ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia, convocată la solicitarea ministrului Energiei, stabilită pentru data de 1 iulie, va avea încă un punct pe ordinea de zi, pe lângă alegerea altor supraveghetori. Noul punct constă în informarea acționarilor cu privire la Rezultatele raportului Corpului de control al ministrului Energiei. Urmează automat tragerea la răspundere a celor celor vinovați, adică directorii și supraveghetorii, care potrivit legii vor fi demiși.

“Alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății Complexul Energetic Oltenia SA prin aplicarea metodei votului cumulativ”, este primul punct de pe ordinea de zi al ședinței acționarilor din 1 iulie. Celelalte se referă la stabilirea indemnizației fixe a supraveghetorilor și la durata mandatului.

GorjNews a publicat marți un document potrivit căruia Ministerul Energiei a cerut suplimentarea ordinii de zi cu încă un punct: “Informarea acționarilor societății cu privire la Raporul Corpului de Control al Ministrului Energiei (...) privind verificarea unor aspecte din activitatea Societății Complexul Energetic Oltenia SA”.

Ce prejudicii a găsit Corpul de control

Raportul Corpului de control este gata de circa nouă luni. Acesta a constatat prejudicii de zeci de milioane de euro.

Corpul de Control al ministrului Energiei a verificat activitatea companiei pe mai mulţi ani. Doar în ceea ce priveşte achiziţionarea de certificate de carbon în 2017 a constatat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro.

Verificările au vizat şi acordul cadru cu Tinmar Gas, pentru achiziţionarea de gaze naturale, şi aici Corpul de control constatând un prejudiciu de 4,3 milioane de lei. Cazul a fost sesizat Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova încă din luna ianuarie 2018, se arată în raport. A fost informat atunci şi Consiliul de Supraveghere, Corpul de control constatând că acesta nu a întreprins demersuri pentru recuperarea prejudiciului.

Un alt prejudiciu, de peste 100 de milioane de lei noi, a fost constatat din transferul Carierei Berbeşti către CET Govora, perfectat de fostul manager Laurenţiu Ciurel. Corpul de Control a constatat că nu au fost făcute demersurile pentru încasarea sumelor prevăzute în contract.

De asemenea, controlul a vizat faptul că salariaţii au fost transportaţi cu vehicule de transport marfă, aici controlul vizând o perioadă de patru ani.

Acţiunea AGA duce la revocarea supraveghetorilor

Potrivit legii, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor decide să pornească acţiune în răspundere contra membrilor Consiliului de Supraveghere, mandatul membrilor respectivi încetează de drept.

Aceeaşi Lege 31/1990 mai arată că „Acţiunea în răspundere împotriva membrilor directoratului poate fi exercitată şi de către consiliul de supraveghere, în urma unei decizii a consiliului însuşi. Dacă decizia este luată cu o majoritate de două treimi din numărul total de membri ai consiliului de supraveghere, mandatul membrilor respectivi ai directoratului încetează de drept, consiliul de supraveghere procedând la înlocuirea lor”.

Galerie foto


Vizualizări: 5,830

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: