Efectul DNA: Președintele PSD s-a suspendat. Premierul rămâne!

Victor Ponta a renunțat la toate funcțiile deținute în PSD, dar rămâne premier. Acesta a trimis o scrisoare liderilor PSD Rovana Plumb, Andrei Dolineaschi și ceilalți, în care anunță că a luat  decizia de a se suspenda din funcții pentru că este anchetat de DNA și nu vrea ca asta să afecteze PSD. Apare astfel întrebarea de ce nu demisionează și de la guvern, pentru a nu fi afectată România.

Potrivit unor surse, Ponta va fi dus cu mandat la DNA pentru audieri, după ce s-a fofilat câteva săptămâni. Dosarul penal are legătură cu contractele pe care casa de avocatură a partenerului său, Dan Șova, le-a avut în perioada 2007-2008 cu complexurile energetice Turceni și Rovinari. "Exista insa si o situatie noua, speciala, fata de care trebuie sa reactionez: presedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum si de ce!). Si alti colegi ai nostri au renuntat temporar la functiile politice pentru a-si lamuri situatia juridica. Iar eu nu pot sa cer altora sa faca un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus sa mi-l asum! Pentru a nu lasa ca aceasta situatie sa afecteze PSD, va aduc la cunostinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in Partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse (in ce ma priveste nu functioneaza prezumtia de nevinovatie prevazuta de Constitutie!). In cazul in care nu voi avea o solutie a justitiei in acest sens pana la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio functie si voi lupta din simpla si onoranta calitate de membru de partid", scrie Ponta în motivarea gestului său.

Rămâne de văzut cum va afecta această demisie guvernul. Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a spus în repetate rânduri că el rămâne la guvernare cu un PSD condus de Victor Ponta, într-un guvern condus de Victor Ponta. Acesta din urmă nu a demisionat de la șefia PSD, ci doar s-a retras până la lămurirea situației sale juridice.

Nu este prima dată când Ponta aplică dubla măsură. În 2013, ca prim-ministru a susținut proiectul Roșia Montană, iar ca deputat a votat împotrivă. În aprilie 2015, întrebat dacă susține pensiile speciale pentru parlamentari, Ponta a răspuns: nu sunt deputat, sunt președinte de partid și prim-ministru. După ce presa i-a adus aminte că este deputat de Târgu Jiu, Ponta a evitat în continuare un răspuns clar, spunând că parlamentul este în măsură să decidă.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: