Elevi depistaţi cu tuberculoză în şcolile din Gorj

Doi elevi din judeţul Gorj, unul de clasa a VIII-a şi celălalt de clasa a XII-a, au fost depistaţi de medici cu tuberculoză, fapt ce a pus pe jar autorităţile de sănătate publică. Un caz a fost depistat la o fetiţă de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială nr.1 din Bumbeşti Jiu, iar celălalt la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu. În ambele situaţii, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj vor demara anchete epidemiologice şi vor face o dezinfecţie a şcolilor. Ieri, alţi zece elevi suspecţi de la şcoala din Bumbeşti Jiu au fost aduşi la Târgu Jiu pentru analize.

Noi cazuri de tuberculoză în unităţile şcolare din judeţul Gorj. De data aceasta boala s-a manifestat în rândul elevilor din cadrul unei şcoli gimnaziale din Bumbeşti Jiu şi a unui liceu din Târgu Jiu. Cele două cazuri au ieşit la iveală după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a primit din partea Direcţiei de Sănătate Publică o adresă prin care se solicită acordul pentru dezinfecţii în cele două unităţi şcolare ca urmare a depistării a două cazuri de tuberculoză. „La Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj au sosit două adrese din partea Direcţiei de Sănătate Publică în care se solicită accesul în cadrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” şi şcolii gimnaziale nr.1 din Bumbeşti Jiu pentru efectuarea unor dezinfecţii şi a unor anchete epidemiologice”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Primul caz de tuberculoză a fost depistat la Şcoala Gimnazială nr.1din Bumbeşti Jiu. Directorul unităţii de învăţământ, Ionuţ Munteanu, a spus ieri că eleva de clasa a VIII-a s-a simţit rău în urmă cu trei săptămâni şi în urma analizelor a fost confirmată cu TBC. Acum, alţi zece elevi sunt suspecţi că ar fi purtătorii acestei boli, motiv pentru care ieri au fost supuşi unor analize la Târgu Jiu. „Fetiţa de clasa a VIII-a a fost confirmată acum trei săptămâni cu TBC şi este sub tratament. Ulterior, DSP a făcut testări la colegii fetei şi din numărul total de elevi testaţi, zece sunt suspecţi şi au fost chemaţi la analize. Este vorba de opt elevi de clasa a VIII-a şi doi elevi de clasa a II-a. Dezinfecţia s-a făcut aseară în sala de clasă respectivă”, a declarat Ionuţ Munteanu, directorul şcolii gimnaziale nr.1 din Bumbeşti Jiu.

Cel de-al doilea caz de tuberculoză a fost confirmat la un elev de clasa a XII-a din cadrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu”. Conducerea liceului a spus că dezinfecţia este programată pentru vineri, 27 martie 2015. „DSP ne-a informat că există un caz de tuberculoză la un elev de clasa a XII-a. Băiatul nu a mai venit la şcoală, iar dezinfecţia este programată pentru vineri tocmai pentru că vine week-end-ul şi elevii stau acasă. Doctorul de la cabinetul şcolar va testa în perioada următoare toţi elevii care au intrat în contact cu băiatul respectiv”, a spus Petre Ciungu, directorul Colegiului Economic „Virgil Madgearu”.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat ce măsuri vor fi luate în cele două unităţi şcolare. „Se vor face anchete epidemiologice în cele două unităţi de învăţământ, în sensul că toţi elevii care au intrat în contact cu persoanele confirmate vor fi testaţi şi cei confirmaţi vor fi puşi pe tratament supravegheat antituberculos. A doua măsură este dezinfecţia sălilor de clasă şi a unităţilor de învăţământ”, a spus Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Şi anul trecut au existat suspiciuni de tuberculoză în rândul elevilor după ce un profesor de muzică de la Bumbeşti Jiu a fost confirmat cu TBC şi internat la Sanatoriul Dobriţa. Atunci, nu mai puţin de 200 de elevi au fost testaţi însă nu au mai fost confirmate alte cazuri.   

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: