Emil Boc le-a prezentat prefecţilor priorităţile Guvernului

Premierul Emil Boc a prezentat sâmbătă, la o întâlnire cu prefecţii, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen scurt, mediu şi lung.

Prefecţii au fost informaţi asupra celor zece priorităţi ale Guvernului pe termen scurt, mediu şi lung de premierul Emil Boc, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc sâmbătă în staţiunea Băile Felix. Pe primul plan este prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului, în situaţia în care peste 40.000 de obiective de investiţii au rămas nefinalizate de Guvernul Tăriceanu. „Nu pot fi toate finalizate dintr-o dată. Fiecare a început investiţii fără să le finalizeze, dar această politică este păguboasă. În primul rând, trebuie să le finalizăm pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decât în parteneriat cu administraţiile locale”, a declarat Emil Boc. De asemenea, premierul a adus în discuţie implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, pe care l-a numit abecedarul dezvoltării comunităţilor din mediul rural. „Abecedar înseamnă asfalt, bec, canalizare”, a precizat premierul Emil Boc.

Vigilenţă maximă la licitaţii

O prioritate importantă, pentru care Emil Boc a solicitat „vigilenţă maximă” din partea prefecţilor asupra corectitudinii licitaţiilor, o reprezintă absorbţia fondurilor europene. „V-aş ruga să vegheaţi, oameni buni, asupra acestui aspect. Banii europeni sunt bani publici şi orice licitaţie trucată la nivel local pune în pericol absorbţia la nivelul întregii ţări, pentru că suntem monitorizaţi aici de Curtea de Conturi şi de Uniunea Europeană. Vigilenţă maximă deci pe ceea ce înseamnă licitaţii pe bani europeni”, a spus Boc. În prim-plan se află şi rezolvarea problemei arieratelor care „a reprezentant şi reprezintă o povară pe care Executivul a trebuit să şi-o asume”. A cincia prioritate a Guvernului, asupra căreia premierul a insistat, o reprezintă restructurarea companiilor de stat „care timp de 20 de ani a fost raiul pe pământ”. În acest sens se va trece la privatizarea companiilor de stat, menţionând în acest caz că statul îşi va vinde pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companii precum Transgaz, Romgaz şi Electrica.

Programele „Rabla” şi „Prima Casă”, relansate

Guvernul va relansa programele „Rabla” şi „Prima casă”, va încuraja programele dedicate tinerilor debutanţi şi va continua reformarea sistemului de sănătate. La ora actuală se lucrează la introducerea cardului naţional de sănătate şi a mecanismului de coplată. „Desfiinţarea unor spitale a fost făcută pentru a ne asigura că cele care rămân au resurse pentru a-şi desfăşura activitatea, pentru că multe au fost doar centre de triere a bolnavilor. Lucrurile sunt în plină desfăşurare în momentul de faţă, iar reforma în domeniul sănătăţii nu va fi încheiată până nu se va implementa pachetul minimal de servicii garantate pentru asiguraţi”, a precizat Emil Boc. O altă prioritate a Guvernului este reforma administrativ-teritorială, de o importanţă majoră dacă se doreşte absorbţia fondurilor europene şi pe viitor.

CRITICI

Guvernarea Tăriceanu a fost criticată pe tot parcursul prezentării, despre care Emil Boc a spus că „a adus ţara în şanţ”. Premierul a mai declarat că dacă Guvernul său ar fi continuat politica începută de Guvernul Tăriceanu România ar fi ajuns la un deficit de -14 la sută, ceea ce ar fi însemnat „faliment şi colaps economic”.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: