Emisiunea „Cine-a fost odată-n Gorj“, dedicată pandurilor

Emisiunea „Cine a fost odată-n Gorj” din această săptămână este dedicată Pandurilor şi ce au reprezentat ei în istoria naţională. Despre prima armată naţională a românilor din epoca modernă, acolo unde îşi vor găsi locul atât Tudor Vladimirescu cât şi Gheorghe Magheru, într-un interviu cu tânărul profesor de istorie Andrei Popete-Pătraşcu, autorul unor articole şi comunicări pe această temă. Telespectatorii GORJ TV vor fi purtaţi şi prin alte evenimente din timpul Revoluţiei de la 1821 şi  vor fi înţelese mai bine relaţiile complicate cu Mişcarea Eteristă. Alte amănunte luni seara la GORJ TV la orele 18.30 şi 20.30.

Pandurii s-au remarcat în timpul războiului din 1806-1812 în luptele de pe linia Cerneţi – Vârciorova, apărând un front de circa 50 km. În acest sens, la 17 aprilie 1808, generalul Isaiev, comandantul grupării ruseşti din Oltenia, atesta printr-un ordin scris că Tudor Vladimirescu “de bună voie, comandant peste o mie de panduri, la Cerneţi a oprit timp de un an de zile atacul turcilor asupra acelui ţinut”.

În anul 1811, pandurii au avut sarcina de a apăra Oltenia împotriva a numeroase atacuri ale forţelor otomane, îndeosebi în zona Vidin-Calafat. În aceste împrejurări, Tudor Vladimirescu s-a comportat eroic şi, datorită calităţilor incontestabile de militar, a fost numit comandantul suprem al tuturor efectivelor de panduri din Oltenia.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: