Energeticienii s-ar putea pensiona cu 13 ani mai devreme. Manu Tomescu: Toți ar trebui să susținem proiectul

Senatul a adoptat un proiect de lege care va permite celor care au lucrat în unități de producere a energiei electrice și termice să se pensioneze cu până la 13 ani mai devreme. Manu Tomescu, lider în cadrul Sindicatului Energia Rovinari, a spus că toate sindicatele ar trebui să susțină proiectul, pentru ca acesta să fie adoptat și în Camera Deputaților, care este decizională.

Reporter: Domnule Tomescu, în Senatul României a fost adoptat un proiect de modificare la legea pensiilor. Am văzut pe pagina de socializare a Sindicatului Energia Rovinari că susțineți acest proiect  Cum comentați și ce așteptări aveți?

Manu Tomescu: Ținând cont de faptul că acest proiect face referire exactă la unitățile de producție a energiei electrice și termice, eu cred că fiecare sindicat care are membri în aceste unități ar trebui să-l susțină și să militeze ca aceste modificări să fie adoptate și în Camera Deputaților, iar eu îmi doresc foarte mult ca aceste modificări să fie implementare în lege!

Reporter: Ce știți despre acest proiect? În ce fel avantajează salariații din Complexul Energetic Oltenia?

M.T.: Știu că la acest proiect au lucrat colegii noștri, lideri de sindicat la termocentralele din Hunedoara, pentru că acolo sunt foarte puțini salariați cărora le sunt recunoscute condițiile deosebite în care își desfășoară activitatea și împreună cu câțiva parlamentari de Hunedoara au inițiat acest proiect de modificare la legea pensiilor și care a fost adoptat în Senatul României.

Acest proiect ar putea reduce vârsta standard de pensionare, cu 13 ani, a tuturor salariaților care și-au desfășurat activitatea cel puțin 25 de ani în unitățile de producție a energiei electrice și termice, cu condiția să aibă stagiul întreg de cotizare, adică toată vechimea în muncă, de 30 de ani.

Reporter: Credeți că acest proiect va trece și va fi adoptat în Camera Deputaților?

M.T.: Asta rămâne de văzut, dar ce știu clar este faptul că toate sindicatele din Complexul Energetic Oltenia ar trebui să se lupte pentru ca acest proiect de modificare a legii pensiilor să fie adoptat în Parlamentul României. În primul rând aceste modificări ar aduce o îndreptare morală pentru minerii și energeticienii români, în contextul în care acești oameni își desfășoară activitatea în niște condiții de muncă în care noxele și factorii de stres le afectează foarte mult sănătatea și astfel speranța de viață le este redusă dramatic.

În altă ordine de idei, capii țării și-au asumat în fața Uniunii Europene să pună capăt producerii de energie electrică și termică pe bază de cărbune. Cel puțin pe perioada cât va dura acest program de restructurare, minerii și energeticienii români au dreptul să beneficieze de aceste modificări legislative prin care să le fie recunoscut efortul și astfel să aibă o protecție socială stabilă și sigură, după zeci de ani de activitate în care și-au afectat foarte mult sănătatea pentru susținerea Sistemului Energetic Național.

Galerie foto


Vizualizări: 17,750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: