Eurosceptic

Vine un nou rând de alegeri europene. Candidaţi, pe locuri eligibile, sunt în general actualii europarlamentari, dar mai sunt şi câţiva new-entries. Campania electorală a început deja, sub formă de atacuri între persoane. Nimeni nu se deranjează să lupte cu euroscepticismul care s-a instalat în fiecare dintre noi din 2007 încoace. Sau mai bine zis cu indiferenţa, pentru că a fi eurosceptic înseamnă totuşi o cunoaştere şi o înţelegere a regulilor europene.

Europa are reguli. Pe hârtie par bune, nimic de zis, dar pentru săraci, indiferent că vorbim despre oameni, localităţi sau ţări, sunt aproape imposibil de aplicat. Este bine că România a fost obligată să aibă, de exemplu, depozite ecologice pentru deşeurile menajere. Practic, mulţi oameni din mediul rural refuză să arunce gunoiul la coş, pentru că nu are bani să plătească firma de salubritate. La fel, multe primării duc doar jumătate din gunoi la depozitul autorizat, iar cealaltă jumătate o îngroapă la marginea pădurii sau lângă albia râului, pentru că e mai ieftin. Se mai întâmplă asta în vreo ţară europeană?

Investiţiile de mediu în energie sunt foarte bune. Dar asta ne-a dublat facturile la electricitate. Oare mai sunt europeni care dau jumătate din salariu, iarna, la întreţinere?

Regulile de igienă în alimentaţia publică sunt din ce în ce mai drastice. În acelaşi timp însă, magazinele sunt pline de produse cu E-uri. Legal, micul producător român nu mai poate vinde laptele la piaţă. Nici brânza, dacă nu este făcută după o reţetă certificată şi aprobată. La fel, ciobanii nu mai pot vinde mieii de Paşti decât dacă îi sacrifică în abatoare. Probabil că europenii ăştia care fac regulile nu ştiu că într-un judeţ cum este Gorjul există un singur abator autorizat. Ei probabil au unul în fiecare sat.

Sigur, nu Europa este de vină pentru faptul că infrastructura de toate felurile din România este atât de rămasă în urmă. Dar nici românii nu sunt de vină că zi de zi sunt obligaţi să încalce regulile europene pentru că acestea nu sunt aplicabile în România. Să fim serioşi, s-a speriat cineva de ştirea că nu mai putem cumpăra mieii de Paşti de la ciobani sau de la piaţă? Nu! Pentru că toţi ştim că autorităţile române vor închide ochii cu talent. Aş vrea totuşi ca la anul sau peste doi ani, România să fie o ţară care să poată respecta regulile. Şi vreau să aflu de la candidaţii de azi ce soluţii au.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: