Ex-colonelul Loga, puşcărie cu suspendare pentru şpăgile primite

Fostul comandant al Unităţii Militare 01541 Budieni, Walter Loga, colonel în rezervă, a avut parte de unul dintre cele mai rapide procese din istoria postdecembristă a justiţiei, dosarul său instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie primind un verdict după al doilea termen de prezentare a inculpatului la instanţă.

Fostul ofiţer a primit chiar înaintea sărbătorilor de iarnă decizia prin care era condamnat la închisoare, dar cu suspendare, pentru faptele de care a fost acuzat de procurorii DNA. Nu mai puţin de 28 de capete de acuzare, adică 11 luări de mită, 4 primiri de foloase necuvenite şi alte 13 acuzaţii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, au fost pedepsite de magistraţii militari din cadrul Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti cu doi ani de detenţie, pedeapsa nefiind însă una cu executare.

Loga şi-a recunoscut faptele şi a primit o suspendare a celor doi ani, detenţia fiind înlocuită cu un termen de 5 ani de încercare, interval de timp în care acesta nu are voie să recidiveze. În plus, el nu va putea părăsit ţara mai mult de 8 zile fără să anunţe acest lucru, totul după ce, cât a fost şef, a primit vreo 3000 de euro şi circa 5000 de lei de la subordonaţi de-ai săi pentru a le prelungi contractele de muncă, alţi 13 subordonaţi fiind duşi acasă la fostul comandant, inclusiv din concediu de odihnă, pentru a presta diferite servicii în gospodăria acestuia. Anchetatorii spun că acesta ar fi trebuit să plătească peste 16.000 de lei dacă ar fi trebuit să plătească munca subordonaţilor. O parte dintre sumele primite necuvenit au fost restituite de către fostul ofiţer, în alte cazuri cei păgubiţi renunţând la banii care ar fi trebuit să le fie daţi de către fostul lor şef.

„Constată repararea pagubelor şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor pentru plata despăgubirilor băneşti, respectiv prin restituirea sumelor băneşti pentru foloasele de care au fost lipsite părţile civile constituite în cauză în faza urmăririi penale nominalizate în rechizitoriu, respectiv: Mitale N.Constantin-Nicolae, Răscol Vasile-Dorinel, Cruceru Constantin-Cristian, Chimerel Cristian-Ion, Moldoveanu Valentin, Rotaru Miron, Tomita Teodor-Cristian, Nicolaescu Laurenţiu-Costinel Vonica, Mihai-Nicolae, Văduva Ion, în valoare totala de 1.600 euro si 4.100 RON si a sumelor de 3.000 lei (RON) catre Condel I. Dumitru si 6.800 lei (RON) catre Condel Ion, cerute de aceste părţi civile”, se precizează în decizia judecătorilor militari. Aceştia au dispus şi ridicarea sechestrului asiguratoriu de pe proprietăţile inculpatului, sechestru instituit de DNA, Loga fiind obligat de instanţă să achite şi 6000 de lei drept cheltuieli de judecată. Sentinţa a rămas definitivă, nefiind atacată cu recurs în cele 10 zile în care era posibil acest lucru nici de către inculpat, nici de către procurorii anticorupţie.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: