“Fiii satului din Frânceşti” păstrează tradiţiile

Tradiţiile nu au fost uitate în satul Frânceşti din comuna Peştişani. Asociaţia „Fiii Satului” a organizat vineri prima ediţie a „Festivalului de cântec şi port popular”.  Evenimentul a avut loc la biserica de lemn din comună, care are o vechime de peste 100 de ani şi a fost restaurată de aceeaşi asociaţie.

Organizatorii vor ca această manifestare culturală să devină o tradiţie în satul Frânceşti. „ Este o acţiune frumoasă, este un început. Sperăm că de la un an la altul să fie mai multă lume, mai mulţi îmbrăcaţi în costume populare. Micuţii şi tinerii să înveţe să poarte cu plăcere şi mândrie costumul popular şi să respecte tradiţiile. Anul viitor, sperăm să dăm şi premii, să strângem aici tot mai multă lume , iar acest festival să capete amploare şi să devină cunoscut în tot judeţul. Totodată ne bucurăm că am reuşit să restaurăm şi această biserică din lemn care este de la începutul secolului 19”, a declarat Gore Popescu, cunoscutul director din minerit fiind fiu al satului Frânceşti.

Cu mic cu mare, locuitorii din Frânceşti au umblat în lada cu zestre şi în zi de sărbătoare şi-au luat costumul popular. „Costumul îl am de la străbunica mea şi cred că are 80 de ani. Este ţesut de ea. L-a purtat şi bunica, şi mama, acum îl port eu şi probabil şi cei din generaţiile viitoare. Îl iau cu mândrie şi plăcere la ocazii speciale”, a spus o localnică.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: