Firmă de salubritate, amendată că nu duce gunoaiele la Polaris

Firma Salubris Târgu Cărbuneşti, principalul operator de salubrizare pentru 13 localităţi din judeţ, riscă să intre în faliment după ce a fost nevoită să plătească o amendă de 30.000 de lei, motivul fiind acela că a dus gunoiul la Horezu. Asta în condiţiile în care, potrivit autorizaţiei de mediu, gunoiul trebuia dus la Polaris. Primarul Mihai Mazilu spune că a fost în audienţă la ministrul Mediului pentru că nu i se pare normal ca firma de salubrizare să fie obligată să plătească o taxă de două mai mare la Polaris, faţă de cea de la Horezu.

Firma Salubris, constituită de Consiliul Local Târgu Cărbuneşti cu fonduri europene, a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 60.000 de lei. Deşi a plătit aproximativ jumătate din amendă în 48 de ore, primarul Mihai Mazilu a fost în audienţă la ministrul Mediului pentru a-i prezenta situaţia cu care se confruntă. „Marţi, când am fost la Bucureşti, am fost la Ministerul Mediului pentru că nu mi se pare normal ca o societate să fie obligată să ducă gunoiul la Polaris, în condiţiile în care la depozitul de la Bârseşti taxa este de 22 de euro/tonă, iar la Horezu este 9 euro/tonă. Am plătit amenda în 48 de ore pentru a nu fi nevoiţi să plătim toată suma de 60.000 de lei, dar o vom contesta în instanţă. Cei de la Ministerul Mediului mi-au dat dreptate, domnul ministru urmând să ia măsuri”, a declarat Mihai Mazilu.

Primarul de la Târgu Cărbuneşti spune că este imposibil ca firma de salubrizare să ducă gunoiul la Polaris întrucât va trebui să majoreze taxa percepută de la cetăţeni. „De patru ani de zile taxa de salubrizare nu s-a majorat. Oamenii plătesc 10 lei/lună de familie. Dacă vom duce gunoiul la Polaris e obligatoriu să majorăm taxa de salubrizare, iar oamenii nu vor avea posibilitatea să o plătească şi riscăm să arunce gunoiul la capul podului. În plus, riscăm să punem pe butuci firma de salubrizare care şi în momentul de faţă este la limita existenţei din punct de vedere al încasărilor. E o situaţie dificilă întrucât pentru această firmă am accesat fonduri europene de 1 milion de euro şi este neapărat nevoie să funcţioneze 5 ani”, a mai precizat Mazilu.

Condiţie pentru obţinerea autorizaţiei de mediu

Potrivit conducerii Gărzii de Mediu Gorj, transportarea gunoiului la depozitul Bârseşti a fost principala condiţie pentru a obţine autorizaţia de mediu în momentul constituirii firmei de salubrizare. „Am demarat controlul la Târgu Cărbuneşti în urma unei sesizări în care se menţiona că ar exista gunoaie îngropate în apropiere de oraş. Nu s-a depistat acest lucru, însă noi avem obligaţia de a verifica autorizaţia de mediu, care reprezintă un fel de permis pentru desfăşurarea activităţii. Conform autorizaţiei de mediu, gunoiul trebuia dus la groapa de gunoi conformă de la Târgu Jiu, cea de la Horezu este neconformă. Dumnealor au încălcat autorizaţia de mediu şi au fost sancţionaţi cu amendă în cuantum de 60.000 de lei”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef al Gărzii de Mediu Gorj.

„N-au motiv să se plângă”

Reprezentanţii societăţii Polaris spun că autorităţile de la Târgu Cărbuneşti nu au motiv să se plângă. „Nu ştiu de ce se plâng cei de la Cărbuneşti pentru că sunt localităţi mult mai mici, gen Băleşti, Runcu şi Arcani, care aduc gunoiul la Târgu Jiu o dată pe lună. Într-adevăr, legislaţia nu-i obligă să aducă gunoiul la noi, dar atunci când s-au autorizat au încheiat un contract prealabil. Din câte ştiu eu, în autorizaţia lor de mediu se specifică faptul că trebuie să aducă gunoiul la noi. Practic, au încălcat autorizaţia de mediu”, a declarat Luis Popa, directorul Polaris. Acesta a mai precizat că, începând cu anul 2017, groapa de gunoi de la Horezu se va închide. „Între depozitul ecologic de la Târgu Jiu şi groapa de gunoi de la Horezu este o mare diferenţă. Noi avem un depozit conform, iar la nivelul judeţului Gorj nu mai funcţionează nici un depozit neconform. Potrivit legislaţiei de mediu, depozitul neconform de la Horezu va fi închis începând cu anul 2017”, a menţionat Luis Popa.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: