FNME: Sindicatul lui Rușeț, anexa PSD Gorj

Ion Rușeț este acuzat de foștii colegi din FNME că vrea să transforme noul sindicat într-o anexă a PSD Gorj. Inițiatorul celuilalt sindicat din CE Oltenia, Dumitru Pârvulescu, atrage atenția asupra unor presiuni la care sunt supuși salariații pentru a semna adeziune la sindicatul lui Ion Rușeț. Şefii din companie sunt avertizaţi că imixtiunea în lupta sindicală constituie infracţiune. Pe de altă parte, preşedintele PNL Gorj Dian Popescu le-a cerut liberalilor din complex să nu se implice în nici un fel în formarea noilor sindicate.

Grupul de iniţiativă al constituirii Sindicatului “Tudor Vladimirescu” protestează faţă de "implicarea brutală a partidelor politice şi informează salariaţii din subunităţile CEO să decidă singuri ce sindicat vor să se formeze pentru a le apăra interesele". Este vorba de grupul condus de sindicalistul Dumitru Pârvulescu şi care şi-a propus să formeze un sindicat majoritar în Complexul Oltenia. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, s-a declarat un susţinător al celuilalt grup de iniţiativă, cel condus de Ion Ruşeţ, şi chiar i-a îndemnat pe mineri şi energeticieni să se înscrie în sindicatul acestuia, care este susţinut şi de administraţie.

Presiuni asupra salariaților

Doi dintre iniţiatorii Sindicatului "Tudor Vladimirescu", Dumitru Pîrvulescu şi Constantin Mitrescu, au reacţionat după susținerea declarată a lui Ion Călinoiu: "Apartenenţa la un partid politic va altera reprezentarea revendicărilor şi a drepturilor salariaţilor. Structurile şi instituţiile statului de drept trebuie să intervină pentru apărarea legislaţiei muncii şi dreptului de asociere liberă”, se arată în comunicat. Aceștia spun că Ion Călinoiu şi Laurenţiu Ciurel doresc să creeze, cu sprijinul media, „un sindicat reprezentativ care să devină anexă a PSD Gorj”.

Grupul de iniţiativă al Sindicatului “Tudor Vladimirescu” va prezenta în fiecare zonă programul său, fără a ataca în vreun mod programul celuilalt grup de iniţiativă condus de ex-senatorul Ion Ruşeţ, precizează sursa citată. "Prioritatea nr. 1 în acest moment a sindicatelor pe care le reprezentăm este negocierea Actului adiţional la Contractul Colectiv de Muncă cu drepturile salariaţilor pentru 2014, începând cu creşterea de 15 % a fondului de salarii şi eliminarea condiţionărilor din pachetele de performanţă", a spus Dumitru Pîrvulescu.

Liderii Dan Pârvulescu și Constantin Mitrescu susțin că directorii de subunităţi constrâng salariaţii să adere la organizaţia sindicală indicată de Laurenţiu Ciurel şi Ion Călinoiu, uzând de raporturile de serviciu, ceea ce reprezintă o infracțiune.

PRESIUNE

Liderul Ion Rușeț a declarat la un post local TV că nu există nici un fel de presiune și că toți cei care au aderat la Sindicatul Mine Energie Oltenia au făcut-o din propria inițiativă. Rușeț mai spune că nu este interesat de afirmațiile foștilor colegi. „Noi nu răspundem la nicio provocare. Nu vom răspunde prin vorbe, ci prin fapte”, a declarat Rușeț.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: