Condamnare pentru un cunoscut om de afaceri din Gorj. Firma sa, amendată penal!

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Gorj a fost condamnat, în primă instanță, pentru ucidere din culpă. Este vorba de un accident de muncă mortal care s-a petrecut în urmă cu șase ani. Un angajat al firmei Tehnoinstal SRL și-a pierdut viața în timp ce lucra la înlocuirea rețelei de canalizare din zona de nord a municipiului Târgu Jiu. Patronul firmei, Constantin Rîsu, a fost găsit vinovat inclusiv pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Pedeapsa primită de patronul Tehnoinstal SRL este una cu suspendare sub supraveghere. „În baza art. 192 alin. 2 Cod penal, condamnă inculpatul Rîsu Constantin la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În baza art. 349 alin. 1 Cod penal, condamnă inculpatul Rîsu Constantin la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. (...) contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului Rîsu Constantin pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare”, a decis, miercuri, o instanță a Judecătoriei Târgu Jiu.

Magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani și 2 luni de la data rămânerii definitive a sentinței.

Pe parcursul termenului de supraveghere, patronul Rîsu este obligat să muncească 60 de zile în folosul comunităţii. El va lucra fie în cadrul Primăriei Târgu Jiu, fie la o unitate de învățământ, decizia urmând a fi luată de consilierul de probaţiune.

Firma, bună de plată

În același timp, firma sa s-a ales cu două amenzi penale în sumă totală de 22.000 lei. „Condamnă inculpata S.C. TEHNOINSTAL S.R.L. la pedeapsa de 18.000 lei amendă penală, echivalentul a 180 de zile-amendă, înmulţit cu suma de 100 de lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. (...) condamnă inculpata S.C. TEHNOINSTAL S.R.L. la pedeapsa de 12.000 lei amendă penală, echivalentul a 120 de zile-amendă, înmulţit cu suma de 100 de lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 18.000 de lei, la care adaugă sporul de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite, pedeapsa rezultantă fiind de 22.000 de lei”, se mai arată în minuta sentinței. Verdictul nu este unul final, el putând fi atacat cu apel.

Accidentul de muncă mortal s-a petrecut pe 10 noiembrie 2014. Victima lucra la introducerea canalizării în sensul giratoriu de la podul spre Turcineşti. „În data de 10 noiembrie, ora 17,15, în timp ce efectua lucrarea de montare a unei conducte de canalizare, victima a coborât în şanţ şi a fost surprinsă de surparea malului”, anunța ITM Gorj.

Bărbatul de 48 de ani lucra ca instalator la Tehnoinstal, firma patronată de Constantin Rîsu.

Familia victimei nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

Vizualizări: 19,948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: