Fostul preşedinte al CJ Gorj este din nou liber

Fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, Nicolae Mischie, a fost eliberat condiționat, vineri, din Penitenciarul Târgu Jiu, după ce o instanță a decis punerea sa în libertate. La ieșirea din spatele gratiilor doar numele fostului politician mai amintea de baronul de acum un deceniu care conducea județul cu o mână de fier. Lipsit de puterea care îi luase mințile, lui Mischie i-au mai rămas aproape doar cei din familie și câțiva prieteni, nu și foștii colegi de partid care îi datorează în mare măsură pozițiile ocupate în ultimii ani la nivel de județ.

Tribunalul Gorj a admis vineri o contestație depusă de Mischie la o sentință din 6 mai a Judecătoriei Târgu Jiu prin care i se respingea punerea în libertate, în urma deciziei respective fostul politician fiind lăsat să meargă acasă. „Admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul Mischie Nicolae. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Mischie Nicolae aflat în executarea pedepsei de 4 ani închisoare”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.

La ieșirea din Penitenciar, Mischie a fost așteptat de soția sa, Sanda, de soacra sa, precum și de alte câteva rude și prieteni, care l-au urcat foarte repede într-o mașină pentru a-l îndepărta de jurnaliști. Mischie a apucat să declare înainte de a urca în autoturism că, în opinia sa, prin decizia Tribunalului Gorj i s-a făcut dreptate, spre deosebire de Judecătorie, unde cererea de punere în libertate i-a fost respinsă. „Astăzi da, parțial da, s-a făcut dreptate. La Judecătorie a judecat cineva care nu a știut ce-i legea”, a comentat Mischie.

Ulterior, după ce mașina în care s-a urcat a oprit după câțiva metri, fostul președinte al CJ Gorj a precizat că se bucură pentru faptul că este liber, spre deosebire de cei care l-au vrut „ascuns”. „Sunt liber, după ce am fost ascuns pe nedrept de cei care au fost ascunși și s-au ascuns singuri înaintea mea și cu asta, toate bine”, a mai spus Mischie, după care a plecat spre casă împreună cu rudele sale.

Două cărți – 100 de zile de libertate

Nicolae Mischie a fost încarcerat pe 18 martie 2013, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la executarea unei pedepse de 4 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. Înainte de a fi luat de polițiști și dus în arestul IPJ Gorj pentru a fi pus în aplicare mandatul emis pe numele său, Mischie le-a înmânat jurnaliștilor un comunicat de presă, în care declara că se consideră în continuare nevinovat. "Primesc cu surprindere şi tristeţe sentinţa ICCJ pronunţată în dosarul 3/95/2005. Declar încă o dată că mă consider nevinovat. Reprezint, în acest moment, din nefericire, unul din cele mai mari abuzuri judiciare din România", afirma Mischie în comunicatul de presă, în finalul căruia menționa că speră ca Dumnezeu să-i dea sănătatea de care are nevoie pentru a-şi putea demonstra nevinovăţia.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat de trei ori luarea unei decizii în acest caz, la 4 şi 18 februarie şi la 4 martie, pe 2 martie fiind ziua de naștere a fostului politician. Procesul de corupţie al fostului lider al PSD Gorj Nicolae Mischie, fost şef al CJ Gorj, în care acesta fusese condamnat de Curtea de Apel Timişoara la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, s-a rejudecat la această instanţă în urma unei decizii din 3 martie 2011 a ICCJ, prin care a fost casată sentinţa anterioară, emisă în baza unei decizii a Tribunalului Gorj. ICCJ a admis, în 3 martie 2011, recursurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Timişoara şi de Nicolae Mischie împotriva deciziei din 17 februarie 2010 a Curţii de Apel Timişoara, a casat decizia şi a trimis cauza spre rejudecare. Decizia de atunci a instanţei supreme a fost definitivă, astfel că, după motivarea acesteia, dosarul a fost trimis Curţii de Apel Timişoara, care a reluat dezbaterea apelurilor făcute în cauză.

În 17 februarie 2010, Curtea de Apel Timişoara respingea apelul făcut de Nicolae Mischie la o decizie a Tribunalului Gorj, magistraţii menţinând pedeapsa de condamnare, cu executare, la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Mischie a fost anchetat în 2004 şi trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moştenită de la o mătuşă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unităţile din minerit şi energie. Mocanu s-a autodenunţat în 2004. Instanţa stabilea ca Mocanu să primească despăgubiri de 325.000 de lei pentru lucrările făcute la casa lui Mischie.

Mischie a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj între anii 1996 şi 2004, perioadă în care a condus şi filiala judeţeană a PSD. Anterior el a fost deputat de Gorj, în anul 2008 încercând, fără succes, să candideze pentru un nou mandat în Colegiul 6 din Târgu Jiu, colegiu câştigat de actualul preşedinte al PSD, Victor Ponta.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: