Fraudă de 150.000 de euro, blocată de instanţă

O instanţă a Tribunalului Gorj a anulat contractul prin care firma omului de afaceri Dan Floarea, aflată în insolvenţă, cesiona o creanţă de 600.000 RON firmei soţiei sale. Suma ar fi trebuit să intre în contul firmei Tech Safety de la Primăria Peştişani, ca plată parţială a lucrărilor executate la campusul şcolar din localitate. Cu puţin timp înainte de intrarea în insolvenţă, Tech Safety a cesionat creanţa către o societate, Mandan Group, aparţinând soţiei lui Dan Floarea, care la rândul ei avea datorie către Doru Şerban, cunoscut în lumea cămătarilor după porecla Habitu. Acesta din urmă a rămas în imposibilitatea de a-şi recupera banii, după ce judecătorii au decis că cesiunea de creanţe a fost una frauduloasă, menită să îi păgubească pe creditorii Tech Safety, printre care o bancă şi bugetul de stat.

Tech Safety părea că a dat lovitura în 2008, când a câştigat o licitaţie de 123 de miliarde de lei vechi plus TVA pentru construirea unui campus şcolar la Peştişani. Campusul şcolar de la Peştişani se întinde pe o suprafaţă de 2 ha şi cuprinde terenuri de sport, ateliere, sală de sport, spălătorie şi cantină. Doar că toate zac neterminate, deşi ar fi trebuit date în folosinţă în primăvara lui 2010.

Afacerea, în loc să-l îmbogăţească pe Dan Floarea, l-a băgat firma în faliment. Asta pentru că Tech Safety a investit zeci de miliarde de lei vechi în construcţie, dar primăria nu a plătit la timp, pentru că la rândul ei nu a primit banii de la Ministerul Educaţiei. Dan Floarea a fost nevoit să împrumute sume mari, inclusiv de la celebrul senator PSD Cătălin Voicu, cel care a făcut luni bune de puşcărie, după ce la rândul său s-a împrumutat de la alţii sau a luat şpagă, după cum au considerat procurorii.

Habitu se consideră de bună credinţă

Unul dintre oamenii de afaceri care au de recuperat bani de la Dan Floarea este Doru Şerban, mai cunoscut printre gorjeni sub numele de Habitu. Practic, Habitu avea de recuperat 600.000 de RON de la SC Mandan Group SRL, firmă aparţinând Manuelei Floarea şi lui Dorel Stroe.

Pentru a-şi plăti datoria către Habitu, Dan Floarea a cesionat o creanţă de 600.000 pe care Tech Safety o avea de recuperat de la Primăria Peştişani către firma soţiei sale Mandan Group, care mai departe a cesionat către Habitu.

Cesiunea de creanţe făcută de Tech Safety a fost atacată în instanţă de lichidatorul judiciar Consulting Company, care a considerat-o frauduloasă, fapt confirmat de judecători. Argumentele judecătorilor au fost următoarele: creanţa a fost cesionată pe 2 iulie 2009, cu opt luni înainte ca aceasta să fie certă şi exigibilă, cu alte cuvinte facturată şi acceptată la plată. Un alt motiv este acela că Tech Safety a cesionat creanţa către Mandan Group, deşi nu avea nicio datorie către aceasta. Cum cesiunea a avut loc cu mai puţin de trei ani înainte de declararea insolvenţei, legea permite anularea unor astfel de tranzacţii, dacă judecătorii consideră că au fost făcute cu rea intenţie. Dan Floarea este suspectat că a cesionat creanţele pentru că ştia că firma va intra în insolvenţă şi a dorit să îi păgubească astfel pe creditori. Apărătorul lui Doru Şerban (Habitu) a fost singurul care s-a opus în instanţă, considerând că clientul său a fost de bună credinţă când a preluat creanţa. „Generozitatea” unei firme faţă de alta este permisă de lege doar dacă nu aduce atingere propriilor creditori.

„Eu nu am treabă cu primăria, eu am treabă cu escrocul de Floarea care m-a înşelat cu 25 de miliarde. Mi-a făcut acte de cedare de creanţe, mi-a făcut sute de promisiuni că o să-mi recuperez banii, mi-a făcut acte false de vânzare-cumpărare pe firmele lui. Dacă ştiam cine este acest şarlatan şi că e falimentar, nu îi mai dădeam bani”.

Doru Şerban (Habitu) – Pandurul, 4 mai 2011

Datorii la bancă

BRD a fost intervenient în acest proces şi a cerut la rândul ei anularea cesiunii de creanţe, deoarece are de recuperat peste un milion de RON de la Tech Safety, care a garantat creditul inclusiv cu banii pe care urma să îi încaseze de la Primăria Peştişani.

Lucrări abandonate

Lichidatorul Tech Safety are de recuperat de la Primăria Peştişani 2.850.000 RON. Valoarea lucrărilor pe care firma lui Dan Floarea urma să le execute era mult mai mare, dar investiţia a fost sistată încă din vara anului trecut şi lăsată în paragină.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: