Fumul alb de la PSD

Când va ieşi fumul alb din Kiseleff şi vom fi anunţaţi, triumfător, „Avem candidat!”? Când va recunoaşte Victor Ponta că el este candidatul şi că se pregăteşte pentru asta de când a înfiinţat USL, alături de Crin?

Ponta a recunoscut, în sfârşit, cu o jumătate de gură, că este pe lista scurtă de candidaţi care ar putea avea susţinerea PSD. Spune în continuare că nu vrea să candideze, că aşa l-a sfătuit mama lui, să rămână la guvern, să nu lase lucrurile la jumătate. Nu vrea, nu vrea, dar când îl roagă o întreagă organizaţie de femei, ce să mai zică? Presupun că mâine o să-l roage filiala PSD de la Gorj, care l-a făcut deputat, mai apoi tinerii, bătrânii, muncitorii şi intelectualii din PSD. Şi uite aşa va fi un cor, menit să creeze senzaţia că nici pământul nu s-ar mai învârti în jurul axei sale dacă nu ar fi el, Victor Ponta.

O strategie pe care a aplicat-o şi Ion Iliescu acum douăzeci şi ceva de ani şi care prindea la fraieri. Prinde şi acum, doar că fraierii sunt mai puţini. Cu atâtea televiziuni de ştiri, lumea s-a mai deşteptat. Oricât de mult ar manipula presa, nu mai este ca acum două decenii, când informaţii esenţiale nici măcar nu ajungeau la public.

Interesant este şi cum s-a plasat Victor Ponta pe o listă, ca să dea impresia că are concurenţă şi în final că a câştigat cel mai bun. Cu alte cuvinte, PSD va alege între el, Oprescu, Isărescu, Tăriceanu şi Geoană. Că faza cu Geoană e o glumă, după ţopăiala de acum cinci ani, nu încape îndoială. Că pe Tăriceanu îl cultivă, o face doar ca să ia din voturile PNL şi îi va da în schimb doar funcţia de preşedinte al Senatului. Din gură, îi va promite şi scaunul de premier, pe care Tăriceanu îl va vedea aşa cum a văzut Crin susţinere la prezidenţiale. Isărescu a spus clar că nu va candida, iar Oprescu îi face jocul lui Ponta, deşi ştie clar că nu va fi desemnat candidat.

Ponta va mai amâna o vreme anunţul candidaturii sale, pentru că intrarea în cursa electorală ar schimba mult modul în care vor fi analizate măsurile pe care le ia ca prim-ministru. Totul va părea ori mai populist, ori mai catastrofal, după caz. La el, cu cât anunţă mai târziu, cu atât îşi maximizează şansele. Bătălia se va da între stânga unită şi dreapta dezbinată, dar cu toate acestea nu am prea văzut analişti care să dea ca sigură victoria unei părţi, aşa că PSD joacă prudent.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: