Gări dărăpănate. Ministerul Transporturilor aruncă pisica în ograda primăriei!

Lecţie despre cum se pasează responsabilitatea la stat. Ministerul Transporturilor invită primăriile să modernizeze gările care s-au degradat, în ultimii ani, din cauza lipsei de investiţii. Mulţi edili nici nu vor să audă de un astfel de plan mai ales că altele sunt priorităţile lor. Drumurile, reţelele de gaze, apă şi canalizare sunt la rând pe agenda primarilor. Gările mai aşteaptă.

Multe gări care arată ca după război vor putea să ajungă în administrarea autorităţilor locale şi să fie reabilitate de primării. Astfel, Ministerul Transporturilor care a lăsat clădirile în paragină se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea pe umerii primarilor.

La Târgu-Cărbuneşti, gara construită în urmă cu mai bine de 100 de ani ar avea nevoie de reparaţii. Edilul Dănuţ Birău nu este prea optimist. Din  bugetul local ar fi imposibilă o astfel de investiţie. În plus, sunt altele la rând. “Odată cu acest act normativ, primăriile mari vor putea să facă acest lucru. Mă refer la cei din Bucureşti, Timişoara, Oradea, Arad. Însă localităţi mici, cum este Târgu-Cărbuneşti, nu cred că dispun de fondurile necesare ca să facă investiţii de anvergură în aceste clădiri având în vedere că mai sunt atâtea lucruri de făcut şi investit în infrastructura localităţii. Clădirea este veche. Este din 1888. Anul trecut, a avut loc o modernizare a unei clădiri, toaletele publice au fost modernizate cu fonduri venite de la Ministerul Transporturilor”, a spus primarul Dănuţ Birău.

Edilul a mai subliniat, pe bună dreptate, că Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să le indice şi o sursă de finanţare dacă tot ar vrea să scape de clădirile dărăpănate.

„Dacă vom avea posibilitatea să obţinem fonduri nerambursabile, sigur că vom depune proiecte şi vom încerca să profităm şi noi de acest act normativ. Din bugetul oraşului, nu ar fi posibil să reabilităm gara. Ar implica investirea unei sume foarte mari de bani. Suntem pe ultima sută cu modernizarea drumurilor, investim în apă şi canal. Avem depus un proiect pe Anghel Saligny pentru extinderea de gaze şi în satele aparţinătoare şi foarte mulţi bani s-au dus către aceste investiţii din acest an. Când s-a dat acest act normativ, era foarte normal să fie dată şi o sursă de finanţare, nu doar nişte obiective care să fie transferate către primării”, a mai spus primarul din Târgu-Cărbuneşti.

O altă problemă este şi terenul din zona gărilor. Şi acesta este în administrarea CFR, iar autorităţile locale nu pot să modernizeze nici măcar zonele din jurul gărilor şi peroanele. 

Galerie foto


Vizualizări: 1,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: