Gorjean implicat în „Mafia Pădurilor”! Prejudiciu de peste 1 milion de euro

Procurorii anticorupţie au finalizat o anchetă în care statul este păgubit cu sume mari de bani prin retrocedarea abuzivă a unui munte, dar muntele respectiv nu este Dumitra, cum poate aţi fi tentaţi să credeţi, ci unul situat un pic mai la dreapta pe hartă, în judeţul Vâlcea. Un gorjean care conduce o obşte „fantomă” din zona Novaciului este considerat creierul afacerii ilegale, el fiind acum trimis în judecată alături de alte persoane.

Ion Tomescu este preşedinte al Obştii Pociovalişte, o obşte care în Vâlcea este văzută ca una fantomă, întrucât a fost înfiinţată la Judecătoria Novaci prin complicitatea unor angajaţi ai sistemului judiciar, presa din judeţul vecin fiind plină de relatări pe această temă. Obştea a intrat în atenţia jurnaliştilor vâlceni după ce şeful acesteia a revendicat păduri întregi în zona Voineasa – Obârşia Lotrului, pe vreo câteva sute de hectare reuşind să obţină şi acte de proprietate. Terenurile retrocedate au fost revendicate însă de adevăraţii moştenitori, originari şi ei de prin Gorj, la diferite instituţii ale statului fiind depuse sesizări pentru a fi făcute controale. Aşa au ajuns hârtiile strânse de-a lungul timpului la Piteşti, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Patru inculpaţi

Cum a reuşit Tomescu să devină stăpân de munţi în Vâlcea- Simplu, spun procurorii anticorupţie. Aceştia susţin că primarul din Voineasa, Gheorghe Dobrin, dar şi secretarul de aici, Georgeta Creţan, împreună cu Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic, nu sunt deloc străini de retrocedarea respectivă.

„Inculpatul Tomescu Ion, preşedinte al Obştii Pociovaliştea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate şi, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, Creţan Georgeta, Deaconeasa Gheorghe şi Dobrin Gheorghe, a întocmit o anexă în mai multe variante (conţinând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obşte) act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuţu, în numele şi pentru Obştea Pociovaliştea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafaţa de teren forestier de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obştei Pociovaliştea, deşi cei patru inculpaţi cunoşteau că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv Obştea nu a funcţionat anterior anului 1948 şi nu avea drepturi asupra terenurilor respective.

În aceste condiţii frauduloase, în cursul anului 2005, Obştea Pociovaliştea a fost pusă în posesie”, spun procurorii DNA în rechizitoriul din acest dosar.

Sechestru pe avere

În ultima lună anchetatorii au solicitat oficial referinţe despre averile deţinute de cei trimişi acum în judecată, procurorii DNA punând sub sechestru bunurile mobile şi imobile deţinute de cei patru. Prejudiciul estimat de magistraţii piteşteni este de peste 4,8 milioane lei, din care aproape o jumătate de milion de lei o reprezintă lemnul exploatat, restul fiind valoarea de circulaţie a terenului în sine. „În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Tomescu Ion, Dorin Gheorghe, Creţan Georgeta şi Deaconeasa Gheorghe până la concurenţa sumei de 4.819.400 lei, reprezentând cuantumul prejudiciului creat ca urmare a săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi respectiv complicitate la infracţiunea de înşelăciune. Direcţia Silvică Vâlcea s-a constituit parte civilă în prezenta cauză pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin fapta inculpaţilor, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a fost introdusă în cauză, ca partea civilă”, se arată într-un comunicat al DNA.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: