GorjFest 2011 şi-a deschis porţile. Vezi cine participă!

Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale GORJFEST 2011 şi-a deschis ieri porţile. Treizeci şi şase de artişti plastici din Germania, Franţa, Spania, Grecia, Bulgaria, Turcia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina şi România au ajuns aseară în Tg.Jiu, de unde au fost conduşi către locaţia care găzduieşte festivalul pentru al doilea an consecutiv, staţiunea montană Rânca.

Acţiunea culturală se află în cel de-al 22-lea an de existenţă, fiind concepută iniţial ca salon naţional de fotografie, tocmai din dorinţa de a realiza o bază de date care să cuprindă arealul tradiţional care ne alătură locaţiilor de interes ale lumii. Din 1990 până astăzi, GorjFest a strâns laolaltă mai toate artele vizuale, artişti consacraţi din toate colţurile lumii exprimându-şi an de an intenţia de a fi părtaşi la manifestarea gorjeană. GorjFest s-a transformat astfel în festival internaţional a artelor vizuale şi, exploatând acest context, “promovează tot ce este românesc, de calitate autentică şi universal valabil...”, aşa cum definea acţiunea Teodor Dădălău, cel care o realizează.

Anul 2011 marchează o premieră: festivalul beneficiază de finanţare şi din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Deşi acţiunea este revendicată de către Consiliul Judeţean Gorj, autoritate care a micşorat an de an fondurile pe care i le-a alocat, ea beneficiază de sprijinul altor instituţii de marcă din Gorj, din care un aport important îl au sindicatele din industria minieră şi energetică locală. Unul dintre partenerii consacraţi ai organizării este primăria municipiului Tg.Jiu, lângă care au venit şi administraţiile localităţilor Novaci şi Baia de Fier. SC PlanExpert Events SRL, un integrator profesionist de evenimente, s-a alăturat organizatorilor în urmă cu doi ani, iar filiala Uniunii Artiştilor Plastici din Gorj este, de asemenea, coorganizator al acestei ediţii.

Participanţii, selectaţi de partea străină

Timp de zece zile, în Gorj vor lucra artişti consemnaţi ca autorităţi în domeniu de către  presa internaţională. Cel care s-a ocupat de selectarea cv-urilor şi cooptarea artiştilor pentru această ediţie a fost artistul plastician bulgar Yordan Kissiov, recunoscut pentru parteneriatul permanent cu Luvrul. Nume consacrate, din care câteva nu se află pentru prima oară pe meleagurile noastre: Elena Velikova – pictor, director al galeriilor de artă din Ruse, fost director artistic al muzeului Ermitage, pictorii Felicia şi Dimitri Savitki, Eric Perjovschi, Iarina Dimitri Savitkaia, Victoria Sclifos – ceramist, profesori la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Roman Kissiov şi Zlatka Stoikova, artişti plastici din Bulgaria, Vladimir Lozovanu - scenograf de elită din Republica Moldova, sculptorii Andrei Sclifos şi Goran Bzenic din Serbia, a cărui lucrare “Balcanicum pentru Fecioara Maria” străjuieşte B.dul Constantin Brâncuşi din Tg.Jiu încă din anul 2007 şi, fireşte, Yordan Kissiov, ajuns la vârsta de 66 de ani, unul dintre cei mai de renume plasticieni a Europei.

Pentru prima dată în România, din Spania sunt prezenţi Santiago Polo, artist plastic şi critic de artă, şi Eva Santos, specializată în artă decorativă, din Germania surorile Undine Marie şi Ramona Seyfarth, pictoriţe, din Turcia plasticienii Burcin Ervin şi Şerif Karasu, din Grecia artistul fotograf Eugen Stavros şi Tatyana Alahverdzhieva, scenograf bulgar, sosită în Gorj pentru realizarea unui documentar despre festival, ce urmează să fie difuzat în toate ţările care au reprezentanţi la ediţia din acest an.

România este prezentă cu sculptori şi pictori, care nu mai au nevoie de prezentare: Ana Maria Negară, Cristian Ungureanu, Florin Isuf, Gelu Costea, Petru Ilie  Birău şi criticul de artă Alice Dinculescu, coordonator de programe expoziţionale naţionale şi internaţionale, care va sosi la Tg.Jiu pentru vernisajul “GorjFest 2011”.

GorjFest îşi va continua traseul expoziţional internaţional

Programul festivalului include atelierele zilnice, cu locul de desfăşurare la hotelul gazdă, Mina din Rânca, iar o parte esenţială este parcurgerea unora dintre cele mai importante repere turistice din Gorj şi Oltenia – Hobiţa, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Horezu, La finalul săptămânii vor fi vernisate expoziţiile “Gorj - Europa”, cu lucrările realizate în această toamnă şi “De la Chişinău prin Gorjul de odinioară“ aparţinând pictorului Eric Perjovschi, care “ar trebui să primească buletin de gorjean get-beget la cât timp a petrecut aici în ultimii doi ani“, a remarcat realizatorului acţiunii. Ziua de 11 octombrie va marca închiderea acţiunii.

 GorjFest 2011 va continua urmându-şi traseul expoziţional internaţional, în ţările reprezentate în cadrul festivalului, acolo unde galerii de artă sau muzeee au solicitat lucrările.

        

        

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: