Gorjul are patru inspectori guvernamentali. Vezi aici cu ce se ocupă

Schimbările din de la Prefectura Gorj, în special petrecute în 2009 ne-au pricopsit cu patru inspectori guvernamentali. Potrivit fişei postului, aceştia trebuie să supravegheze tot ce se întâmplă în judeţ, fiecare dând raportul activităţii ministerului de care aparţine. Aşa se face că fostul prefect Victor Banţa, dar şi foştii subprefecţi Sorin Arjoca, Constantin Dumitrescu, precum şi Cristi Rujan au misiunea de a transmite lunar rapoarte Guvernului privind situaţia judeţului şi de a pune în practică tematicele propuse de puterea executiva.

Problemele care dau bătăi de cap zilnic gorjenilor sunt atent monitorizate şi puse sub observaţie de patru inspectori guvernamentali care au obligaţia de a transmite lunar situaţii şi rapoarte mai marilor din guvern. Cristi Rujan, Victor Banţa, Sorin Arjoca şi Constantin Dumitrescu sunt cei care monitorizează activităţile din judeţul nostru şi încearcă să impună măsuri. Ce-i drept, nimeni nu a auzit ceva despre activitatea acestora.

Banţa pozează drumurile proaste

Victor Banţa are sarcina de a veghea atent la bunăstarea infrastructurii rutiere, de a aduce observaţii şi de a face propuneri cu privire la buna funcţionare a drumurilor din judeţul Gorj. Acesta spune însă că de cele mai multe ori, lipsa resurselor de finanţare îi spulberă orice propunere. „Lunar trimit rapoarte Ministerului Transporturilor, rapoarte pe care mi le analizează însă măsurile sunt de cele mai multe ori împiedicate de lipsa resurselor financiare. Recent am trimis situaţia de pe DN66, cu poze prelevate la faţa locului, acum să sperăm că se remediază. Ştiţi că pe tronsonul de drum Rovinari-Bumbeşti Jiu au fost 15.000 de metri cubi de gropi”, a declarat Victor Banţa, inspector guvernamental.

Învăţământul, pe mâna lui Rujan

Cristi Rujan are misiunea de a monitoriza aplicarea programelor în domeniul în care a fost repartizat, respectiv educaţia pe întreaga Oltenie. Rolul acestuia este de a identifica problemele de nelegalitate dar şi de a sprijini la nivel central domeniul în care activează. „Rapoartele făcute de mine au fost depuse la Ministerul Educaţiei şi Guvern însă aplicarea măsurilor deja depăşesc atribuţiile mele. Ceea ce urmează după, nu mai este treaba mea. În Gorj deocamdată nu am semnalat probleme de nelegalitate, am stat de vorbă şi cu inspectorii generali, adjuncţi şi chiar şi cu directorii de şcoli”, a declarat Cristi Rujan.

Chiar şi aşa, inspectorul guvernamental spune că sunt totuşi probleme la nivelul judeţului mai ales în ceea ce priveşte calitatea actului educaţional şi nivelul de performanţă. „Din păcate, Gorjul se situează sub Dolj din punct de vedere al nivelului de performanţă din cauza faptului că nu se mai pune accent pe programele speciale, mă refer la olimpiade şi alte concursuri. De altfel nu mai este nici potenţial ca resurse umane. Doljul este peste din acest punct de vedere. Gorjul este cam la acelaşi nivel cu Vâlcea şi Mehedinţi”, a precizat Cristi Rujan.

Dumitrescu şi Arjoca, specialişti în administraţie

Alţi doi inspectori guvernamentali au în observaţie tot ce ţine de administraţie în judeţul nostru. Este vorba de Constantin Dumitrescu şi Sorin Arjoca, care ar trebui să observe tot ce mişcă în administraţia publică locală. Aceştia au atribuţii pe Ministerul Administraţiei şi Internelor dar şi managementul situaţiilor de urgenţă. Din experienţa de inspector guvernamental, Sorin Arjoca consideră că punctul slab al administraţiei locale este finanţarea redusă comparativ cu nevoile actuale. „Cu toată responsabilitatea vă spun că sistemul de management al situaţiilor de urgenţă este subfinanţat. Funcţionează doar datorită profesionalismului unor oameni”, a declarat Sorin Arjoca, inspector guvernamental.  

INTERPELARE

Deputatul PSD, Vasile Popeangă, a făcut o interpelare Guvernului prin care solicita să i se spună ce ar trebui să facă aceşti inspectori guvernamentali. Răspunsul primit este unul laconic. Nu lămureşte problema salarizarea acestora făcând doar precizarea că la nivelul ţării sunt 77 de inspectori guvernamentali.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: