Gorjul pierde bani europeni pentru că are prea multe animale

Fermierii gorjeni din zonele cu tradiţie în zootehnie nu pot să-şi depună proiectele în primele luni ale sesiunii pentru Submăsura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cauză că pierd din start 25 de puncte, în urma clasificării zonelor. Nici o zonă din judeţul Gorj nu are un potenţial ridicat pentru agricultură sau zootehnie. Potrivit unei directive europene, zone precum Novaci, Crasna, Polovragi, Baia de Fier sau Tismana au potenţial scăzut din cauza numărului mare de animale existente, care poluează mediul. Primarii cred că se doreşte descurajarea fermierilor în încercarea de a accesa fonduri europene.

Noile condiţii pentru accesarea fondurilor europene sunt unele foarte greu de îndeplinit, cu atât mai mult cu cât clasificarea zonelor reduce semnificativ punctajul ce poate fi obţinut de fermieri. Cert este că nu se va reveni asupra acestor criterii. Potrivit conducerii Camerei Agricole Gorj, clasificarea zonelor s-a făcut în baza unei directive europene. Ca atare, numărul mare de animale a condus la scăderea potenţialului zonei. „În urma demersurilor la minister am înţeles că pentru zonarea pe potenţial s-au avut în vedere cerinţele Directivei Nitraţi a Uniunii Europene, conform căreia s-a stabilit potenţialul scăzut ţinând cont de faptul că numărul de animale pentru comuna respectivă este mai mare de 75% decât potenţialul stabilit în Directivă. Adică sunt mai multe animale decât suprafaţa localităţii. Sunt permise 2 Unităţi Vită Mare (2 vaci) la un hectar de păşune şi  2,5 UVM la un hectar de teren arabil. Asta pentru că gunoiul de grajd produce nitraţi care poluează mediul. Numărul maxim de animale se calculează înmulţind aceste valori cu suprafaţa de teren arabil, păşuni sau fâneţe. Din discuţiile purtate la minister am înţeles că nu se va reveni asupra acestei clasificări”, a declarat Alin Petrică, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Primar: Vor să restricţioneze accesul la fonduri europene

Explicaţiile venite din partea specialiştilor nu sunt pe placul primarilor din zonele declarate cu potenţial scăzut. „Tismana este înregistrată cu 10.000 de oi şi se presupune că gunoiul de grajd se transformă în nitraţi care poluează mediul. Asta o dată, dar mai sunt şi alte condiţii aberante din cauza cărora oamenii pierd punctaj: nu avem abator la 30 de kilometri de noi, nu avem fabrică de prelucrare a laptelui pe 30 de kilometri distanţă, etc. Eu cred că se încearcă să se găsească diferite modalităţi să se restricţioneze accesul la fondurile europene, nu să încurajeze oamenii. Sperăm că se vor îmbunătăţi condiţiile, pentru că astfel vor fi foarte puţini cei care vor lua fonduri”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Şi edilul de la Polovragi este nemulţumit din cauza condiţiilor. „Sunt nişte condiţii aberante. Noi avem abator la Vâlcea, nicidecum la Gorj. E o lovitură pentru oameni, pentru că mulţi aşteptau deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi.

LĂMURIRE

Consultanţii de la Camera Agricolă spun că şi fermierii din zonele cu potenţial scăzut vor putea depune proiecte, însă nu vor putea atinge punctajul maxim. „Fermierii din zonele cu potenţial scăzut vor putea depune proiectele, dar nu vor putea concura cu cei care au 100 de puncte sau 85 de puncte. Punctajul maxim ce poate fi atins de ei este de 75 de puncte, dacă îndeplinesc celelalte condiţii. Pentru depunerea dosarelor sunt perioade diferite, cei din zonele cu potenţial scăzut neputând depune documentele în primele luni. În cazul în care le vor depune, ele vor fi evaluate în altă perioadă”, a declarat Alin Petrică.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: