Gorjul văzut la OTV

Doar două ore am apucat să mă uit la OTV, pentru a afla pe sursa DD cum decurge campania electorală la Târgu Jiu. Mai ales că Victor Ponta ignoră complet subiectul, ca şi cum ar fi singurul candidat de pe colegiu. Cineva l-a învăţat greşit că dacă aranjează cu toată presa să nu pronunţe numele lui Dan Diaconescu în contextul competiţiei cu Ponta, are de câştigat. Nimic mai fals. Să ne amintim vremurile când toată presa naţională l-a boicotat ani în şir pe „extremistul Vadim Tudor” şi era cât pe aici ca tribunul să fie preşedinte. Nu cred că aţi uitat cea mai cumplită alegere pe care electoratul român a trebuit să o facă vreodată, între Vadim Tudor şi Ion Iliescu.

Ei bine, cu cât televiziunile „serioase” vor ignora competiţia Ponta-Diaconescu, cu atât lumea va căuta OTV pe telecomandă, pentru a afla ce trăsnăi mai face DD la Târgu Jiu. Dacă doar 10% din ce spun oamenii care se perindă prin „studioul secret al OTV” de la Târgu Jiu, aşa cum scrie pe ecran, ar fi adevărat, înseamnă că avem de-a face cu o mafie în care sunt implicaţi toţi: politicieni, şeful poliţiei, miliardarii locali, procurorii şi nu în ultimul rând jurnaliştii. Cum nu sunt din Gorj, am întrebat cunoscuţii şi am aflat că procentul de adevăruri e chiar mai mare. Doar că sunt lucruri cu care gorjenii s-au obişnuit.

Înţeleg că este adevărat faptul că jumătate din jurnaliştii a căror voce contează au primit case sau terenuri de la stat. Că principala cale de câştigare a alegerilor pentru puternicii Gorjului a fost blatul cu adversarii. Că poliţia protejează afacerile marilor evazionişti, iar pe cei care nu cotizează unde trebuie îi pedepseşte. Dincolo de circ, cred că DD va oferi mult mai mult în aceste zile. Prin faptul că oamenii obişnuiţi spun la televiziune, necenzuraţi, toate necazurile prin care trec, spun toate dedesubturile corupţiei locale, arată feţe ale sărăciei care nu te pot lăsa indiferent, prin toate aceste lucruri campania lui Dan Diaconescu va lăsa ceva în urmă.

Dacă îl va bate sau nu pe Ponta, este greu de spus. Actualul premier are un capital de simpatie obţinut pe seama atacurilor la adresa guvernărilor Boc. Dar ceea ce fac acoliţii lui din teritoriu îl victimizează pe DD. Faptul că sute de oameni sună să îi ofere lui Dan Diaconescu un loc de dormit, o maşină de împrumut sau o masă caldă este efectul unor acţiuni infantile ale prefectului şi ale şefului de cabinet al lui Ponta, care cred că dacă pun presiune pe patronii de restaurante, fac un lucru bun. Cu cât fac mai multe abuzuri, cu cât îl ignoră mai mult, cu atât îi aduc voturi lui Dan Diaconescu. Ponta ar ieşi mult mai câştigat dintr-o competiţie corectă şi elegantă, pe care o poate impune dacă dispune de curaj şi inteligenţă. Dacă se ascunde în spatele unor nepricepuţi, va suporta consecinţele.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: