Gorun: ”Cred ca dacă unii nu vor ajunge directori, vor plesni”

Directorul Colegiului Național ”Spiru Haret” din Târgu Jiu, Gheorghe Gorun, va părăsi unitatea de învățământ cu 1 septembrie, definitiv. Acesta a ales să se retragă din funcția de director a unității școlare, dar și de pe catedra de istorie pe care era titular. Gorun spune că lasă în urmă o școală pe care a condus-o 18 ani fără întrerupere, timp în care au ieșit pe porțile ei peste 4.800 de elevi. Speră că cel care va veni în locul lui va menține imaginea și calitatea învățământului cel puțin la același nivel la care se situează în prezent.

Rep.: Domnule director ați ales să renunțați la postul de director. Spuneți-ne care ar fi motivele pentru care ați făcut acest pas?

G.G: E greu de găsit un motiv care să fie imbatabil. Cred că venea vremea să trebuiască să mă retrag. Puteam să mai rămân încă un an, puteam să mai rămân inculsiv director prin detașare, dar am zis că momentul potrivit să ieși este când lumea se așteaptă mai puțin. Să nu dau prilejul să facă tot felul de speculații de genul ”n-a plecat până în ultima clipă”, ”s-a agățat de funcție”, etc. Niciodată nu m-am lipit de scaun. Plec să văd cum este plecat și pentru a nu mă răzgândi am vacantat catedra pe care eu am fost titular și am făcut această acțiune în februarie, pe această catedră a venit un profesor titular, ca eu să nu mă mai pot răzgândi.

Rep.: Cum lăsați unitatea școlară? Vă așteptați la schimbări?

G.G: Eu cred că las Colegiul Național ”Spiru Haret” pe un loc bun, las această școală cu o imagine deosebit de favorabilă, a unei școli prestigioase din județul Gorj și nu numai. Este adevărat că am avut sentimentul în ultimii ani că o oarece scădere a calității instrucției sau educației se simte în școală, se simte la elevii noștri. Poate și un fel de abandon al unor profesori de la rigoare, de la activitate elaborată, de la activitatea de cercetare. Las totuși o școală de unde, în cei 18 ani, au ieșit pe porțile ei în jur de 4.700 de absolvenți. Din aceștia, 99% au promovat examenul de bacalaureat. Las de asemenea un corp didactic aproape în întregime schimbat, 80% dintre profesori și cadrele didactice, eu fac o distincție între profesori și cadre didactice, profesorii sunt cei devotați, cadrele didactice sunt cei care sunt să fie. Spuneam că 80% sunt noi, veniți în mandatul meu, nu toți sunt veniți că am dorit eu să vină, pe unii chiar i-am dorit.

Rep.: Au fost foarte mulți profesori care și-au dorit să vină în locul dvs, pe funcția de directori. Pe cine vedeți potrivit?

G.G: Nu m-a surprins că sunt atât de mulți pretendenți pentru funcția de director la Colegiul Național ”Spiru Haret”. Unii dintre ei, nu-i numesc acum că nu are rost, cred că dacă nu vor ajunge directori vor plesni, vor muri de inimă rea. Ei habar nu au ce înseamnă să fi director la o asemenea școală, nici la o școală mică de tot nu mai e atât de simplu să fi director. Nu vreau să mă implic pentru nimeni pentru că este neplăcut, pe de o parte să te pronunți pentru unul dintre colaboratori, pe de altă parte pentru că nu ști cum se duce roata vieții.

  

Vizualizări: 691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: