Gr.b.a strică treaba!

Un ziar de umor din anii ’90, când Toni Greblă era prefect, le propunea cititorilor o ghicitoare: „Gr.b.a strică treaba!”. Nu graba, ci Greblă strica treaba şi în acele vremuri. Ca şi acum, când gorjeanul Toni Greblă a devenit primul judecător de Curte Constituţională cu dosar penal, dus la audieri cu mandat de aducere. A apărut aşadar întrebarea: trebuie Greblă să demisioneze de la CCR?

Întrebarea corectă mi se pare: merita Greblă să ajungă judecător la CCR? Funcţia de judecător la Curtea Constituţională este una dintre cele mai importante din România şi tocmai de aceea acolo trebuie să ajungă oameni cu un trecut impecabil. Ori trecutul lui Greblă, atât de criticat astăzi, era cunoscut opiniei publice încă înainte de numire. Greblă a devenit judecător CCR în 2014, la câţiva ani după ce a fost naş la nunta de pomină a fiicei lui Ion Bârcină, zis Dan Goeru. Ori, dacă Greblă trebuie să demisioneze pentru că este naş de interlop, cum spun unii acum, mă întreb cum de a ajuns acolo cu votul majorităţii PSD din Senat şi acceptul lui Traian Băsescu, care i-a respins în timpul luptelor de culise pe Lucian Bolcaş  - avocat şi Ioan Chelaru – senator PSD. Nu ştia „gorjeanul” Ponta cu cine s-a înrudit pesedistul Greblă? Nu a fost informat Băsescu de băieţii de la SRI, că încă de atunci Greblă circula cu maşină de lux înmatriculată pe firma lui Bârcină şi vorbea la telefon plătit de omul de afaceri? Mai ales că informările SRI trebuie să fie foarte detaliate înainte de numirea unor persoane pe funcţii atât de importante.

Toni Greblă va avea astăzi o discuţie cu colegii lui din Curtea Constituţională. În zilele premergătoare, fie a spus că nu va demisiona, fie că este sub imperiul emoţiilor şi că va lua o decizie după ce va cântări bine. A spus că în ultima vreme s-a simţit filat, ascultat, supravegheat. Nu ştiu la ce se mai gândeşte Greblă. După ce finul lui, Bârcină, a făcut aroganţe cu ziariştii, spunând că el se ocupă de trimis ţigăncile la furat, la ghicit, la produs... După ce şeful lui Zegrean a spus că Greblă i-a recunoscut că acuzaţiile cu rochiile primite pentru soţie şi capsele pentru afişe sunt adevărate... După ce s-a aflat şi că ferma lui nu are autorizaţie… După toate acestea şi multe altele pe care Greblă ştie că le are în spate, cred că prea multă gândire strică.

Demisia este singura soluţie de a stinge scandalul în care, este adevărat, Greblă nu ar fi intrat dacă SRI – care a ajuns stat în stat – nu ar fi fost deranjat că au fost respinse legile care să îi permită să intercepteze pe oricine, oricând, fără mandat de la judecător. Prin Greblă le-a fost arătată pisica şi celorlalţi judecători CCR, iar Maior aproape că a lansat ameninţări publice la adresa acestora. Sigur că o limitare a libertăţilor cetăţeneşti ar reduce riscul unor acţiuni teroriste în România, dar atunci hai să ne întoarcem în comunism, când Securitatea şi Partidul ţineau lucrurile sub control. Greblă trebuie să demisioneze, dar în locul lui trebuie numită o persoană neşantajabilă, care să nu fie la cheremul serviciilor şi partidelor.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: