Grindina căzută la Baia de Fier a distrus culturile oamenilor

Grindina care a căzut noaptea trecută a făcut prăpăd în culturile gorjenilor! La Baia de Fier, spre exemplu, oamenii se uită cu lacrimi în ochi în grădini pentru că munca de astă-vară s-a dus în jumătate de oră. Localnicii de aici au rămas şi fără păsări, deoarece apa le-a intrat în curţi şi a măturat tot.

Oamenilor nu le vine să creadă că tocmai acum, când trebuiau să îşi adune recolta, au rămas fără nimic. Grădinile de legume le-au fost distruse de grindina căzută ieri noapte. “Uitaţi nici acum nu s-a topit piatra. Este cât un ou de bibilică. Eu nu am mai văzut aşa ceva la noi în comună“, a spus un localnic.

După ce au muncit o vară întreagă, localnicii sunt conştienţi că tot de la magazin vor cumpăra ce le trebuie. Acum stau să adune ce a mai rămas în urma prăpădului. Cele mai afectate au fost culturile de viţă de vie, porumb şi grădinile cu legume. “Nu mai avem nimic toată munca noastră de o vară s-a dus în jumătate de oră. Via a fost distrusă, legumele la fel. Totul este la pământ. Nu ştiu ce o să ne facem. Dacă aşa a vrut Dumnezeu nu putem să ne opunem“, spun oamenii cu lacrimi în ochi.

Viitura le-a măturat oamenilor tot ce au avut prin curte. Unii au rămas chiar şi fără păsări. “A venit apa de pe versanţi la mine în curte. A adus lemne si pietre. A măturat tot în cale. Mi-au murit 20 de pui. Uitaţi cum stau înşiraţi prin curte“, povesteşte cu amărăciune un localnic.

„Deşi a dat grindină, este un an agricol bun“

Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj au trimis la Baia de Fier o echipă care să estimeze pagubele. “În această comună sunt într-adevăr pagube mari. Am trimis o echipă pentru a evalua pagubele, dar nu cred că se va pune problema despăgubirilor, deoarece oamenii nu au asigurate culturile. Noi am făcut demersuri nenumărate pentru a-i convinge că au de câştigat în caz de calamităţi dacă sunt asiguraţi, dar nu au fost receptivi“, a declarat Virgil Drăguşin, directorul adjunct al DADR Gorj. Deşi grindina a făcut pagube în câteva comuna din Gorj, anul acesta a fost unul bun de punct de vedere agricol, potrivit reprezentanţilor DADR. “Deşi vara se încheie astfel nu putem să ne plângem că agricultura din Gorj este la pământ. Dimpotrivă anul acesta faţă de până acum este unul bun din punct de vedere agricol“, a mai spus Virgil Drăguşin.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: