Gunoiul CEO nu mai încape sub preş

Fondul Proprietatea, al doilea acţionar al Complexului Energetic Oltenia, a dat ieri publicităţii câteva cifre care arată cât de mare este dezastrul la compania manageriată de Laurenţiu Ciurel. Acum un an şi jumătate, acţiunile deţinute de Fond la CE Oltenia erau evaluate la 880 de milioane de lei. În prezent, acţiunile mai valorează doar 321,64 milioane lei, fiind o reducere de 70% doar pe parcursul mandatului de manager al lui Laurenţiu Ciurel.

Motivul pentru care valoarea acţiunilor CE Oltenia a scăzut este acela că societatea nu a fost restructurată şi a încheiat anul 2013 pe pierderi. Afirmaţie mai mult decât surprinzătoare a şefului de la Fondul Proprietatea, câtă vreme Ciurel a susţinut tot timpul că are profit. Execuţia bugetară pe anul trecut nu a fost dată încă publicităţii, dar probabil că la acţionari au ajuns datele care cât de curând vor deveni publice.

Complexul Energetic Oltenia este condus atât de prost, încât este doar o chestiune de timp până când buboiul de va sparge. Ciurel a avut parte din plin de sprijinul politic al guvernului Ponta, care i-a făcut loc pe piaţa de energie prin măsuri administrative, i-a facilitat accesul la certificate de carbon în baza unor promisiuni de investiţii. CE Oltenia este ajutat să facă şi exproprierile pe baza unor hotărâri de guvern care vor nemulţumii mii de familii din zona Jilţ şi Rovinari. La fel, guvernul ajută CE Oltenia să externalizeze unele cariere miniere, ba înţeleg că Ponta i-a promis vineri lui Ciurel că îl ajută să încaseze restanţele de la RAAN. Ponta doar că nu s-a pus el director la CE Oltenia, în rest a încercat să facă tot ce i-a cerut Ciurel pentru ca lucrurile să meargă bine. Şi totuşi, într-un an şi jumătate, Ciurel a reuşit să reducă valoarea de piaţă a Complexului Energetic Oltenia cu două treimi.

Culmea este că pesediştii locali vor înţelege de aici că Ponta a salvat complexul de la un posibil faliment. Ei bine, nu! Ponta l-a adus pe buza prăpastiei, prin impunerea numirii unui manager politic. Dacă CE Oltenia ar fi avut un management profesionist, compania nu ar fi fost astăzi cea mai mare problemă a sistemului energetic românesc.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: