Guvernul Ponta scoate CEO din piaţă. Noi facilităţi pentru energia verde!

Energia regenerabilă preia controlul pieţei energetice din România cu acordul şi sprijinul Guvernului condus de Victor Ponta. Singura posibilitate de a schimba legislaţia şi pentru a opri dezvoltarea energiei verzi în defavoarea companiilor de stat a fost ratată cu bună ştiinţă. Ultima dovadă a sprijinirii verzilor este legea 23/2014 din 14 martie care aprobă ordonanţa guvernului 57/2013 privind scăderea certificatelor verzi, dar aduce şi unele noutăţi în domeniu, favorabile energiei regenerabile. Practic, una s-a discutat în spaţiul public şi altceva a fost adoptat prin lege. În acest timp, producătorii de energie termo sunt încolţiţi. Complexul Energetic Oltenia a livrat în ultimele zile, în medie, 1000 de MWh, sub pragul de rentabilitate.

Guvernul s-a prefăcut că ia măsuri împotriva dezvoltării fără precedent a producătorilor de energie verde, iar Victor Ponta sau miniştrii guvernului său nu mai pot spune că au luptat pentru menţinerea în piaţă a companiilor strategice. Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţa o supracompensare a proiectelor de energie regenerabilă. Drept urmare, ANRE a recomandat scăderea numărului de certificate verzi, Guvernul aprobând în acest sens o hotărâre în decembrie 2013 aplicabilă proiectelor acreditate după data de 1 ianuarie 2014. Tot în decembrie 2013, Parlamentul a adoptat legea privind aprobarea OUG 57/2013 şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, după un scandal public, în data de 13 martie 2014. Energia verde este în unele zile principala sursă de energie electrică a ţării, având prioritate în sistemul energetic.

Surprizele vin de la Ponta

Surpriza a venit abia acum. După promulgare, ordonanţa care punea mari probleme producătorilor de energie verde a devenit Legea nr. 23/2014, care este de acum documentul după care funcţionează verzii. Numai că această lege nu doar aprobă OUG 57/2013 ci aduce şi o serie de modificări ale respectivei ordonanţe promovate de guvern pe la televizor. Prima menţiune ar fi că acum, după Legea 23/2014, amânarea certificatelor verzi se aplică doar în cazul proiectelor acreditate până la data de 31 decembrie 2013, fără a fi aplicabilă proiectelor ce urmează să fie acreditate începând cu data de 1 ianuarie 2014. Adică toate proiectele acreditate de acum de ANRE vor primi aceeaşi subvenţie. Ba mai mult, în 2014, ANRE estimează că producţia de energie din surse regenerabile ar putea creşte cu 60%. Din textul iniţial al OUG 57/2013 coroborat cu prevederile HG 994/2013 reieşea că amânarea acordării certificatelor verzi se aplică doar pentru proiectele acreditate de ANRE până la data de 31 decembrie 2014.  În plus, certificatele verzi pentru proiectele acreditate până la 31 decembrie 2013 vor fi amânate de la tranzacţionare şi nu de la acordare, aşa cum prevedea iniţial ordonanţa 57/2013.

Facilităţi

Guvernul se laudă că luptă cu producătorii de energie verde dar în realitate le oferă noi facilități. Producătorii de energie din surse regenerabile care deţin centrale cu o putere de cel mult 1 MW şi centrale în cogenerare de maximum 2 MW pot încheia contracte şi în afara bursei de energie, însă doar cu furnizorii clienţilor finali, potrivit ultimelor reglementări. Practic, aceştia vor putea tranzacţiona energia electrică prin contracte bilaterale încheiate direct, în afara bursei OPCOM, cu furnizorii consumatorilor finali. De asemenea, cei care au proiecte cu puteri instalate mai mari de 1 MW le pot adapta astfel încât să beneficieze de această prevedere.

VIITOR

Între timp, economia pierde marii consumatori de energie, iar producătorii termo, cea mai scumpă energie, sunt scoşi din piaţă. Şi CE Oltenia a primit în 2013 ajutor de la Guvern prin aprobarea unei hotărâri care obligă ANRE şi Transelectrica să ia energie şi servicii de sistem de la complex. Hotărârea cu pricina este valabilă până în aprilie 2015.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: