Noi licenţe pentru explorarea cărbunelui în bazinul Motru

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a acordat luna aceasta trei licenţe pentru explorarea cărbunelui în bazinul carbonifer Motru. Este vorba de înfiinţarea unor noi cariere private în Cătunele şi Lupoaia. Cel mai probabil, cărbunele extras de aici va ajunge la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Severin, mai ales că s-a sistat preluarea de lignit de la cariera Husnicioara.

Două dintre licenţele de concesiune pentru exploatare acordate printr-un ordin dat în 17 martie de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) au fost pentru societatea comercială D&C Aqua Center - SRL din satul Lupoaia. Licenţa a fost obţinută pentru perimetrele Valea Lunata şi Hoaga lui Dinu. Cea de-a treia licenţă a fost acordată pentru o societate din Cătunele. „Se aprobă Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 17.002/2014 privind explorarea resurselor de lignit din perimetrul Culmea Frasinului, judeţul Gorj, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi societatea comercială Bobytravel Logis SRL comuna Cătunele, judeţul Gorj, în calitate de concesionar”, se arată în ordinal ANRM.

Mai multe cariere private din bazinul carbonifer Motru s-au închis anul trecut din cauza faptului că RAAN a renunţat să mai ia cărbune de la acestea. Acum, situaţia este cu totul alta. CE Oltenia refuză să mai dea cărbune Termocentralei Halânga din cauza faptului că RAAN Severin are facturi restante care se ridică la 20 de milioane de lei. Acesta este şi motivul pentru care salariaţii de la Cariera Husnicioara, de unde era livrat cărbunele la termocentrala din Mehedinţi, se află în prezent în şomaj tehnic. Astfel stând lucrurile, carierele private ar putea câştiga de pe urma acestei neînţelegeri şi au mari şanse să reia furnizarea de cărbune către RAAN Severin.

Vizualizări: 452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: